Nova ja - osobni razvoj

Zavist

Zavist
Vrijeme čitanja: 2 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

 

Čim to čujemo, uglavnom odmah reagiramo. Neugodan je to osjećaj kojeg si rijetko priznajemo, ne želimo ga osjetiti ili ga se sramimo. No zavist je odličan alat u samopromatranju.

Nekad zavidimo tako da bismo najradije zgromili onoga koji ima ili može nešto što mi nemamo ili ne možemo, skočili bismo na njega i spljeskali ga u palačinku i onda još malo, za svaki slučaj. To je zavist koja nam podiže bijes, stari bijes koji nema veze s osobom kojoj smo zavidni. To je mjesto koje možemo istražiti, vidjeti odakle ta ljutnja dolazi i pokušati je transformirati u konstruktivnu energiju koja nam je u toj ljutnji uhvaćena i samim tim nedostupna za nešto korisno. Ako ne iskoristimo priliku za transformaciju, već dozvolimo zavisti da buja i pušta svoje toksično korijenje u naš psihički prostor, zaustavljamo još više svoje energije i još smo nemoćniji u suočavanju s tim područjem koji nam nije dovoljno razvijeno – sve smo dalje od cilja.

Druga vrsta zavisti je kad bismo voljeli imati vještine i osobine koje druga osoba ima i zavidimo joj na tome, ali nismo ljuti i nije nam žao da je ta osoba tako uspješna, samo što bismo i mi tako htjeli. To nam pokazuje koja su nam područja nedovoljno razvijena i pokazuje nam osobu koja je znala to razviti pa bismo od nje to mogli naučiti.

Obje vrste zavisti osjećamo na svojoj koži kad su drugi nama zavidni. Bez obzira na to jesu li bijesni zbog neke naše kvalitete ili nam s pozitivnom namjerom o tome govore, zrcale nam naše osobine, kvalitete ili situacije koje smo dobro savladali, a možda ih uopće nismo svjesni. Ako ste sa svojim prijateljima dovoljni bliski da o tome možete otvoreno govoriti, mogli biste mnogo lijepoga o sebi čuti. To je zdravo i nužno za zdravlje našeg samopouzdanja i samopoštovanja. Ono manje lijepo je prostor za istraživanje i poboljšanje.

Važno je moći objektivno promatrati unutarnji doživljaj kad se pojavi zavist prema nekome drugome ili je od drugih osjetimo prema sebi – važno je da nas ne preuzme i odvede u autodestrukciju, jer nismo loši ili lošiji od njih, samo što trenutno to nešto što oni mogu mi ne možemo ili ne znamo. Nismo ni bolji od onih koji su nam zavidni, samo što oni još to ne znaju kao mi. pa je važno da nas ne odvede u oholost. Dobili smo informaciju, učitelj je tu pred nama (osoba koja to zna ili može) pa što čekamo?