Osjećaj sigurnosti

Što kad padne emocionalna burza?

Što kad padne emocionalna burza?
Vrijeme čitanja: 3 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

Što kad padne emocionalna burza? Uruše se pogrešne emocionalne investicije?

Imate li to iskustvo? Da ste uložili svoj trud, ljubav, pažnju, cijelu sebe u pogrešnu „investiciju“. Nadali ste se da će vam se to isplatiti, da ćete tako doći do sreće, ispunjenja svojih snova.

Na primjer:

Žena je prodala svoj stan i uložila svoj novac u nadogradnju zajedničkog doma u kući njegovih roditelja. On je našao drugu, dao joj je rok da u sedam dana iseli. Ništa nije njezino.

Podrazumijevala je da će sve biti dobro, da je to ljubav, dom, bajka. Doslovno, pogrešna investicija. Emotivna također.

Primjer drugi:

Brat ili sestra inače kod roditelja bolje prolaze, na sve načine. Ti si ona „crna ovca“ koja se trudi, pomaže, ugađa, pri ruci je. Brineš za njih. Poslušna si i dobra. Možda pogledaju na te, možda te primijete.
Brat ili sestra su rano dobili veći dio imovine, tebe nitko ne spominje. Ti dobivaš krumpire, kupus i luk iz vrta, pekmeze i ajvar. Budeš li dobra, možda dobiješ mrvice imovine koje su ostale. Nije ti toliko važna imovina, jer nije bog zna što ostalo, već bi i ti htjela biti pripadnica Kluba viđenih i voljenih.

Već si čula da u kuhinji govore da tebi ne treba, jer si žilava. Ti ćeš se snaći. Sestra je slaba, nikako da se snađe. Brat je brat. Muško je. Bilo bi dobro da se odrekneš, da ne kompliciraš.

Primjer treći:

Umorna si od ugađanja i nadziranja tuđih potreba. Na sebe ne misliš previše, nemaš vremena. Ni ne znaš što bi, ionako nema smisla. Nisi potencijal. Ništa od tebe, prosječna si. Muž je taj koji bi mogao više zaraditi, ako se uloži u njegovo školovanje. Njegova karijera postaje projekt tvoga spasa. Sve se vrti oko toga, ti nosiš sve, on samo neka uči. Dvije, tri, pet godina. Još više godina. On napreduje u korporativnom svijetu, ti ostaješ servis. Ti si mu potrebna, jer si korektiv, pametna si, voli s tobom razgovarati, ali te žene, članice uprava, ta putovanja, fini hoteli… Jednog dana ode s nekom koja nije funkcija. Tvoja je investicija otišla u druge ruke.

Primjer četvrti:

Sviđa ti se. Trudiš se, pomažeš. Podrška si. Daješ sve od sebe. Jasno ti kaže da nije zainteresiran/a za bliskost, intimu, vezu. Ti bolje od te osobe znaš da ona ustvari to želi, samo nije svjesna svoje želje.

Ili, npr. njegovanje prijateljstva. Daješ pet puta više. Samo da budeš tu blizu.

Na kraju, računica pada u vodu. Njima dobro dođu tvoje usluge, pri ruci si, ali to je to, pomoćna si snaga.

Primjer peti:

Nakon iznimno teškog razdoblja, kad ti baš treba pauza da uopće možeš disati, odustaneš od svog godišnjeg odmora da pomogneš Drugome u nekoj situaciji. Nakon toga se vratiš na posao, mrtva umorna. Kažeš da si umorna. Sljedeći je odmor tek za godinu dana. „Tko ti je kriv kad si se dala nagovoriti“ – kaže Drugi. Fijuuu … padne burza. Investicija ode u ponor. Da, tko ti je kriv… Lekcija naučena.

Primjer šesti:

Prodavačica se u dućanu trudi. Ne sviđa ti se ništa od toga, ali moraš nešto kupiti. Nije u redu da ne kupiš. Ne možeš primiti sav taj trud besplatno. Što će ona misliti? Da si sebična? Kupuješ. Investiraš u dobar osjećaj, ti si odgovorna za njeno zadovoljstvo.

Koliko je bilo tih pogrešnih investicija? Što kad to shvatiš?
Bol je oštra, tek sad vidiš gdje su otišle godine. Kako je kad padne „burza“? Kad se sve sruši? Kad ostaneš bez riječi?

Kaže meni klijentica nakon terapije na tu temu, kad sam joj rekla da bih baš mogla napisati blog:
„Citiraj ovu njemačku izreku:

“Bolje mučni kraj, nego mučnina bez kraja.“

Što se radi kad padne burza? Odžaluješ gubitak, ideš dalje mudrije.

Svi smo imali takve loše investicije. Ako to nije iznimka, već tako živiš, vjerojatno oduvijek, trebalo bi malo dublje poraditi na tome, jer se obrazac neće sam promijeniti. Doći će netko drugi tko je namirisao da te može iskorištavati, kome ćeš rado ponuditi svoje ugađanje, služenje, snishodljivost, dodvoravanje, u nadi da će ovoga puta biti drugačije. Daješ im priliku da bude drugačije.

Vjerojatno neće. Bez rada na tome, neće.

Pogledajte (uz prijavu)

Besplatni Masterclass Ugađanje drugima – Samosabotaža – Perfekcionizam

 

Ugađanje drugima, sabotiranje sebe i težnja ka savršenstvu navike su koje nas sprječavaju u ostvarivanju vlastitih ciljeva. Mi često čak i znamo što bismo sa sobom, ali se ne možemo pomaknuti s mjesta.

Pobrini se za sebe.

Koji su sljedeći koraci?

Moje sigurno mjesto – radionice za regulaciju nervnog sustava

Povratak sebi – 6-mjesečni program