Razvodi/prekidi

Sretna u samoći

Sretna u samoci
Vrijeme čitanja: 2 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

 

Još me jedno iznenađenje pohodilo čim sam se rastala. Mnoge prijateljice i prijatelji koji su bili u dugogodišnjim vezama ili brakovima su mi rekli: “Blago tebi. Ne znaš ni sama koje su sve mogućnosti pred tobom. Možeš što hoćeš. I ja bih, ali djeca, krediti …”.

Previše je ljudi na pogrešnom mjestu. Iz raznih razloga i dalje tamo ostaju, ali čeznu upravo za tvojom slobodom. Vjeruj mi, mnogi ti zavide: “Da sam slobodna, ja bih …” Ti koja jesi slobodna, ti to sve možeš, samo trebaš naučiti kako…

Biti sama i biti usamljena su različite stvari. Moći biti sama (samoća) i zadovoljna je postignuće odrasle osobe. Usamljenost je nesretna samoća.

Zašto je nužno naučiti biti sretna u samoći?

Zato da imaš sigurno prekrasno mjesto u koje se uvijek možeš vratiti. Kad jednog dana zakoračiš u vezu, lako ćeš iz nje izaći ne bude li te ispunjavala. Nećeš se držati za slamku. Zašto bi tu uopće ostala, kad ti i samoj bude odlično?

Ostat ćeš samo u vezi u kojoj će ti biti jako dobro.
Ako ne, bez straha ćeš se vratiti u svoj samački raj – to je tvoje sigurno mjesto. Nitko ti ga ne može oduzeti. Ne bojiš se. Znaš kako dobro može biti. To je ispunjenje dječje čežnje da budeš zbrinuta i sigurna. Nitko se o tebi neće bolje brinuti od tebe same – kad to naučiš.

To je odraslost: kad možeš sama, a ne moraš.
Kad možeš u vezu, ali ne moraš.
Kad možeš što hoćeš.

Možeš ostati uz kvalitetnog partnera dokle god ti je lijepo, do posljednjeg izdaha – a ne moraš.
Najljepše je biti u kvalitetnoj vezi. Bit će kvalitetnija ako o njoj nisi ovisna, jer ćeš se slobodno postaviti, nećeš sebe cenzurirati, trgovati na svoju štetu, a sve za mrvice. Zreo partner će biti sretan s takvom tobom, jer se neće morati baviti tvojim dječjim strahovima i manipulacijama. Bit će vam ljepše ako ste oboje odrasli. Uživat ćete u punom smislu te riječi.

Upravo zato je iznimno važno ne uletjeti odmah u novu vezu nakon prekida. To bi bilo dječje vraćanje u simbiozu. Neko vrijeme ti je potrebno da iscijeliš rane, pokupiš krhotine, ispuniš rascjepe zlatom. U vezu ulaziš kad možeš sama držati sebe da se ne raspadneš, kad se ljepilo posuši. Onda ljubi i uživaj, treba ti to.

To je važno zbog još jednog razloga: birat ćeš samo partnere koji te poštuju. Imaš li iskustvo sretnog samačkog života, osjećaš li svoju moć da si sebi najbolja partnerica, nećeš pristati ni na što lošije.