Nova ja - osobni razvoj

Zauvijek lijepa

Zauvijek lijepa
Vrijeme čitanja: 3 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

 

Kako prihvatiti transformaciju ljepote starenjem

Svima nam godi kad nam “daju” desetak godina manje, kad nas vide mlađima. Naš Ego cvjeta, naučeno kažemo: »Hvala», a glas u nama kaže: «Uffff, hvala Bogu, još uvijek je tako. Još nismo došli do one točke …».

Bojimo se one točke kad će ogledalo reći: «Stara si. Ružna si.» Što je najgore, mi to u ogledalu stalno vidimo. Sada na fotografijama vidim kako sam lijepa bila u vremenima kad sam se osjećala ružnom i neuglednom. Tu pojavu viđamo svugdje oko nas. Mnoge djevojčice, djevojke, mlade žene, stare žene, mnoge vjeruju da su ružne. Na tom uvjerenju počiva jedna od najjačih svjetskih industrija, hrani se našom sljepoćom.

 Kad sam na svom licu vidjela sjaj sasvim drugog porijekla, sjaj otvorenog srca koji se dogodio nakon jedne radionice osobnog razvoja, shvatila sam što to zaista znači da ljepota dolazi iznutra, prosijava iznutra. Bila sam to čula stotinu puta, ali sam to povezivala s obrazovanjem, načitanošću, ulickavanjem tog dijela naše osobnosti. Potpuno krivo. Od tada drugačije vidim i sebe i druge. Gledam srcem i vidim srcem. To se može kad otvorimo vlastito srce.

Kad nosimo preteške terete, na licu se to vidi. Strah ga drži zatvorenim, tada smo krute i stroge, možda ljute ili stisnute. Lice je monitor, pokazuje aktivne programe. Nema te kozmetike ni šminke koje mogu prekriti strah i tugu. Godinama sam pokušavala. Pa kao, naspavat ću se … ništa. Ljepota se oslobađa skidanjem osjećajnih prepreka, radom na emocijama. Iscjeljivanje srca i rad na strahu, ljutnji, tuzi, uspjehu, radosti i drugom donose istinsko autentično samopouzdanje, samopoštovanje, sjaj, opuštenost i ljepotu kao posljedicu.

Tu je i pitanje njege. Njega nije samo krema za lice. Njega nije samo kozmetički tretman. Njega je odnos prema sebi i tijelu. Prije svega odmor. Vrijeme za sebe. Vrijeme za osluškivanje svoje duše. Tijelo i lice pokažu kad smo se zaboravili. Što jedemo. Krećemo li se. Ne zato što bi to trebalo, već zato što kretanjem pokrećemo sve, dajemo priliku da se ustajalost rastoči.


Moja se ljepota najbolje obnavlja otvorenim srcem.
Kad pukne vidik s nekog brda, kad me začara ljepota planinskog potoka ili sunčeve zrake koja se ljeska u brzacima. Dražesnost moje kujice kad digne uši u čuđenju. Fluidnost opuštenog kretanja kad me partner vodi kizombom*. Kad radim pa imam otvoreno srce za klijenta ili kad idem na radionice i terapije pa netko drugi meni pomaže da oslobodim prepreke koje smetaju srcu da se otvori i licu da sjaji. Gledati u lice osobe koja je upravo prošla kroz emocionalni proces i dotakla svoju esenciju, lice koje je istinska slika ljepote duše, to je za mene najveći dar i lijek. Kad to vidite u sebi i u osobama starijim od sebe, konačno shvatite da brojka na osobnoj karti ne znači ništa. Da ste ušli u svijet gdje brojke ne postoje.

Ja sam s 38 godina bila jako stara žena bremenita težinama, strahovima, ljutnjama, ogorčenošću, potrebitošću i najviše tugom. Svega toga nisam bila svjesna, «gurala» sam kroz život kako sam znala. Ne tražeći pomoć. Sada znam kako je bilo. Bilo je kako je bilo. Danas moja osobna iskaznica prikazuje brojku koja se naslućuje kad se ne njegujem, kad sam iscrpljena i umorna, kad se zaboravim. Ako poštujem svoje vrijeme i tijelo, pazim na sebe, moja osobna iznenađuje ljude oko mene. I to nam je važno u prijelaznom razdoblju. Kad izađemo iz koncepta gdje je bitno imaš li 34, 44, 54, 64 ili 74, kad naučimo gledati srcem, onda nam je jasno da je ljepota bezvremenska. Oni koji to tako ne vide ionako nisu iz istog svijeta.

 

Mali princ vidi:

“I uvijek će te voljeti?”
“Ne, reče ruža, jednog dana ću uvenuti i onda će prestati da mi se dive…”
“Baš čudno”, reče Mali princ. “Da si ti moja ruža, ja bih te volio i tada.”

Kako se to radi?

Kao i sve, dopuštanjem da tako jest i vježbanjem otvaranja srca. Ne egoističnom manipulativnom namjerom, već istinski. Pogledajte u filmu Biljane Čakić kako smo otvarali srca na prvom ženskom retreatu na Cresu i Lošinju «Zaroni u život». Žene koje sjaje, autentične, istinske, otvorene i svoje. Ako vam je privlačno, pridružite nam se u raznim programima. Dolaze žene raznih dobi pa također učimo voljeti ljepotu u starijima od sebe, osjetiti poštovanje u toj mudrosti i eteričnoj ljepoti koja izvire iz zrelih žena koje su od sebe izgradile Ženu, ili još precizinije: dopustile Ženi da bude. Svjedočimo da je to tako. Ne uvjeravamo se, jednostavno vidimo. To iskustvo nam daje novu percepciju ljepote, novo uvjerenje te razvija radoznalost: kakva će biti moja autentična istinska zrela ljepota? Kakva jest moja autentična ljepota već sada?

Otvoreno srce nema godine, jer je dio svijeta gdje vrijeme ne postoji. Otvoreno srce pripada Kairosu, a ne Kronosu.

 

*kizomba – senzualni ples porijeklom iz Angole, tzv. afrički tango. Do sada se najviše plesao u zemljama koje su gravitirale Portugalu i portugalskom jeziku, sad se širi diljem svijeta.

Ovaj blog je moja kolumna Nova haljina na portalu Naturala.hr.