Razvodi/prekidi

Blagdanski blues

Holiday blues
Vrijeme čitanja: 6 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

Ovaj blog, a kasnije i vlog su nastali ispirirani ženama koje blagdane dočekuju nakon gubitka partnera, bez obzira na to je li odnos prekinut ili je partner umro.
Nisu blagdani teški samo osobama koje prvu godinu proživljavaju bez osobe koja nedostaje, mnogima su teški i zbog drugih razloga:

  •  neki se preopterete obavezama pa zbog stresa ne mogu uživati koliko bi mogli,
  • neki se suočavaju s pravom prirodom nekih toksičnih odnosa u obitelji i to im diže nelagodu,
  • neki prvi put nakon gubitka drage osobe ulaze u taj, posebno emotivan period.
  • neki blagdane nikada nisu ni doživjeli toplima, a
  • neki čeznu za blagdanima iz djetinjstva.

Što možete učiniti?

  1. Pogledajte ovaj video ili pročitajte blog
  2. Pripremila sam za vas ONLINE Masterclass Blagdanski blues – kako s osjećajima? – VIŠE
  3. Za vas u Zagrebu i okolici, pripremila sam radionicu uživo Blagdanski blues – kako s osjećajima? – VIŠE

 

Prosinac je razdoblje koje je posebno osjetljivo osobama koje su na životnoj prekretnici. Kraj je godine, podvlačimo crtu, radimo inventuru. Također, blagdanski ugođaj izvlači na površinu nježne osjećaje, užitak zajedništva kojeg ima ili nema ili ga je bilo ili ga nije bilo …

Kao i uvijek, o nama ovisi kako ćemo kroz to proći, hoćemo li taj izazov iskoristiti tako da profitiramo ili ćemo izabrati zakopati se još dublje.

 

Prije nego se dotaknem bilo koje teme, jedno upozorenje, zamka nas čeka na svakom koraku:

idealiziranje prijašnjeg života: biti pored nekoga u lošem odnosu koji se ne pomiče s mjesta je gore od samoće. To je prava usamljenost, kad si s nekim, a ustvari si sama. Vjerojatno su postojali bolji dani i upravo se njih sjećamo kad same u blagdansko vrijeme razmišljamo o svojoj sadašnjoj nefunkcionalnoj ili bivšoj vezi. Da, bilo je i lijepo, ali je bilo i usamljeno, tužno, prazno, lažno. Da nije bilo tako, bili bismo još uvijek radosni i ispunjeni zajedno. Ovo što je sada je istina, kakva god da je. Težimo novoj ispunjenoj vezi s ljubljenjem pored lampica i bora, ali nije to jedini mogući oblik sreće. Nemojte upasti u zamku: ili sve ili ništa.

uspoređivanje s idealom iz filmova: mnogim ljudima je ovo najteži dio blagdana, prazne šmrkave noseve u beskrajne maramice, suze nikako da stanu. U filmu su svi sretni, borovi su do stropa, djeca su čarobna, pokloni čudesni, svi su veseli i prekrasni, nitko nije umoran ili ružan, svi se vole, pristojni su i savršeno dosadni… elementi bajke. Ukoliko možete držati odmak i ne se uvući u žal za bajkom, gledajte to. Ako ne možete, ne plačite za princom iz Snjeguljice, ne plačite za princom iz Božićne bajke, za princom iz svoje bajke…ugasite televizor i odite s prijateljima vani na kuhano vino – u tome ima stoput više života nego u filmskoj iluziji.

uspoređivanje s bajkovitim životima drugih ljudi: to je posebno opasno, jer je lako kliznuti u klišeje. Jednostavno, svatko je na svom putu, netko je bio tu gdje ste vi, netko će tek doći… netko će doći možda u nekom drugom životnom području, neusporedivi su naši životi. Netko je heroj svog života, jer je preživio mnogo toga, a točka na kojoj se nalazi možda drugima ne izgleda bogznašto – pitanje je koja je bila početna točka, koji su resursi bili na raspolaganju? Taj je s manje resursa napravio proporcionalno više od svog života od nekoga kome je sve bilo dano …i tako dalje. Također, nije sve uvijek tako lijepo kako izgleda. Nije sve uvijek tako loše kako izgleda. “Dragulji” se nalaze na najčudnijim mjestima i u ljudima, također nije zlato sve što sja.

 

Onda, što ćemo s tim blagdanima?

Prvo, odgovornost za sreću ili jad je samo vaša. Što ćete napraviti ovisi o vama. Želite biti jadne? Oooo, to je u ovo doba lako. Zamke sam već opisala, uronite u njih i sigurno ćete biti najjadnije na svijetu.

Ne želite biti jadne? Što se može učiniti?

 

Promjena svjetonazora: ovo je novo vrijeme, sasvim novo i drugačije. Ovaj trenutak se nikada neće ponoviti. Ovo je također zametak novog doba, nove godine. Čak je svjetlost najslabija, najviše je mraka, što znači da je to točka od koje raste svjetlost (zimski solsticij), počinje novi životni ciklus. Poštujmo tu priliku koja nam je dana, da izgradimo nove temelje života kakvog želimo. U prošlost se samo na trenutak vraćamo konstruktivnim razmišljanjem da naučimo lekciju, ali tamo ne ostajemo i za njom ne žalimo. Kad bi vam zlatna ribica donijela tu idealiziranu sliku iz prošlosti, vas i njega ispod bora – biste li sada mogli biti onako naivno i blentavo sretni? Možda, no veća je vjerojatnost da nama sadašnjima treba stići nova sreća u drugačijem obliku.

Moj Božić: Sad si već izašla iz samosažaljenja, znaš da neće doći Djed Mraz ako ti sama nešto ne učiniš. Žene koje imaju djecu nađu njih kao izgovor da okite kuću, bor, naprave kolače i sve što blagdane čini. To je pohvalno, ali to treba raditi i za sebe. Ne treba ti izgovor. Nije stvar u raskoši i veličini dekora i količini kolača, stvar je u samopoštovanju. Ti zaslužuješ sve i daj si sve to. Makar simbolično, ali da, to je tvoj Božić i nemoj ga se odricati. Jelka ti je preteška? Pozovi pomoć ili kupi manju, stavi nekoliko jelovih grana u veliku vazu, male lampice, par licitara ili mašnica i to je to. Podijeli to s nekim, fini čaj i dekica i smijte se do suza (radosnica).

Društveni život: Blagdani su potencijal, mnogi su ljudi došli natrag u rodni grad, mnogi su na ulici, u kafićima i restoranima, pije se kuhano vino, jedu se fritule i kroštule…društvene mreže nam pomažu da ostanemo u kontaktu i s onima koji su odselili pa se vraćaju. Mnogi su na kolektivnom godišnjem odmoru pa imaju vremena, odmaraju se, opušteni su.  Dogovori druženja, šetnju po gradu, pozovi na čaj i kolače, budi aktivna. Nemoj čekati da se drugi sjete pa biti tužna što se nisu sjetili. To je dječje. Odrasti i pobrini se da ti bude dobro. Srcem, otvorenim srcem idi prema ljudima i vratit će ti pažnju i ljubav.

Obitelj: Posjeti svoje roditelje, nazovi ih, odvoji vrijeme za njih. Možda ih na terapijama susrećeš u drugačijem obliku, kao izvor svojih povreda koje su te oblikovale, ali to je nešto drugo. To treba odvojiti od njih sada u ovom trenutku. Ukoliko nemate dobar odnos, vidi može li se što učiniti. Vidi što ti treba. Treba li ti isprika? Trebaš li se ti ispričati? Možda je prerano za takve iskorake, ali se možda može napraviti korak naprijed. Vidi koliko si prkosna, arogantna ili si možda previše popustljiva i nemaš svoje granice… razgovaraj sa svojim srcem, iskreno pogledaj u sebe i znati ćeš gdje si i što treba. I treba li uopće sada.

Inventura: Sjedni u miru i pogledaj sva područja svog života. Vidi gdje si bila, kamo ideš i na kojoj si etapi sada. Ne uspoređuj svoj položaj s idealnom situacijom, s idealnom sobom i s idealnim partnerom u idealnom svijetu. To ne postoji. Unaprijed gubiš u toj igri. Život je učenje, područja života su školski predmeti. Vidi kako ti ide u kojem predmetu, vidi koja ti znanja nedostaju, gdje ti treba pomoć, instrukcije, podrška, mentor. Trebaš li na dodatnu nastavu, na dopunsku nastavu? Koje knjige, radionice, što ti može pomoći da ne ideš sama.

 

“Dosadašnja znanja su nas dovela tu gdje smo sada. Da smo s njima mogli bolje, bili bismo. Vrijeme je za nove vještine kako nam se ne bi opet dogodila slična situacija. Nije lako, ali ni teško. Pogledaj što se nudi u tvom gradu. Priključi se ženskim grupama, konzultiraj se individualno, isplaniraj si ljetovanje koje će ti napuniti srce, dovesti nove kvalitetne osobe u tvoj život i biti ti kamen temeljac ove faze novog života. ” 

 

Ne idi sama kroz to, nije potrebno. Gledaj na sebe sa suosjećanjem. To što vidiš – tako stvari stoje. To je informacija. Ne se kritizirati, zašto nisam bolja, trebala sam ovako, opet ja po starom … tako je kako je, tako je sada. Vrijeme će podržati napore, ali, nemoj vrijeme silovati, ne ide to preko noći. Važno je da imaš jasnu namjeru da ti bude dobro i da organiziraš svoj život oko te namjere.

 

Oprost: Nekad smo krivi pa se trebamo ispričati, reći: Žao mi je. Nedavno sam pozvala na kavu ženu za koju sam vjerovala da nisam bila fer prema njoj prije nekoliko godina. Četiri sata smo provele u prekrasnom druženju, velik teret je pao s mojih leđa. Za neke takve situacije možda još nije vrijeme, procijenite. Ono što možete, počistite u ovoj godini, ako je od srca i iskreno. Na grupi ćemo raditi meditaciju koja će nam donijeti mir u takve nedovršene odnose.

Oprostite sebi za sve što možete.

A sada na noge lagane, po bor i ukrase, nazovite prijatelje, organizirajte si prekrasne blagdane! Zaslužile ste, nije vam bilo lako, svašta ste prošle, vrijeme je da proslavite sebe, svoju snagu i novi početak, novo rođenje. O rođenju je riječ, zar ne?

 

Pomozi si: