Nova ja - osobni razvoj

Kad je teško

Kad je teško
Vrijeme čitanja: 2 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

“Ti si mnogo moćnija nego što misliš i oni se boje dana kad ćeš to otkriti.” – pisalo je na jednoj sličici koja me potakla da ti kažem:
Možeš ti to, draga, … polako…

Ne možeš li odmah, skupljaj snagu i čekaj. Doći će dan kad će ti to biti lakše… budi nježna prema sebi, njeguj se i pazi, hrani svoju dušu, čuvaj svoje zdravlje i tijelo, postavi granice, ne daj na sebe. Nisi odgovorna za sve na svijetu. Odgovorna si da tebi bude dobro. Budeš li jaka, moćna, svoja i zdrava, bit će dobro svima oko tebe, jer ćeš imati što dati im. Dok nemaš, dok si prazna i slaba, čekaj. Skupljaj, jačaj i ne daj da ti odnose to što si prikupila. To je nužna faza. Ako je sada teško, teško je. Bit će bolje, ali ne samo po sebi, već ako smisleno i ciljano gradiš svoju snagu.
Okruži se ljudima koji te podržavaju.

Budi mudra, planiraj dugoročno, koristi resurse koje imaš, sve što te crpi drži na sigurnoj udaljenosti. Ti koji te crpe naći će nove žrtve ako se ti ne daš. Nije njima bitno koga srču, ne moraš to biti ti. Tvoj posao nije da njih hraniš, tvoj posao je da hraniš sebe. Imaš pravo na to i ne osjećaj se krivom, makar će te možda okrivljavati. To je njihova igra. Samo promatraj i ne daj se. Reci: “Sada ne mogu, pustite me na miru.”

Ništa se nakon toga strašno neće dogoditi. Sunce će i dalje izlaziti, noć će i dalje dolaziti, samo gledaj kako će te začuđeni polako početi poštovati. Kaže Gloria Steinem: “Samopoštovanje nije sve, stvar je u tome da bez njega nema ničeg drugog“.

Prema tome, to je prvi korak. Gradi samopoštovanje. Ono se gradi učenjem, proširivanjem svojih granica, brigom za sebe – gradi se iskustvom. Kad to jednom osjetiš, poteći će životna sila kroz tebe i onda nema natrag – osmjehnut ćeš se ogledalu i reći: “Sigurno je biti Ja”.