Osjećaj sigurnosti

Samopouzdanje – okreni se sebi

blogSamopouzdanje
Vrijeme čitanja: 3 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

UGAĐANJE / SAMOSABOTAŽA / PERFEKCIONIZAM / SRAM I KRIVNJA / GRANICE / KOOVISNOST 

Ugađanje drugima, sabotiranje sebe i težnja ka savršenstvu navike su koje nas sprječavaju u ostvarivanju vlastitih ciljeva. Mi često čak i znamo što bismo sa sobom, ali se ne možemo pomaknuti s mjesta.

Još češće ne znamo što bismo, kao da nismo u kontaktu sa sobom i svojim životom. Vjerojatno ni nemamo vremena baviti se sobom, jer smo zauzeti tuđim potrebama, gubimo vrijeme u perfekcionizmu, sabotiramo sebe na svakom koraku. Vidimo da nekim ljudima ide lakše pa vremenom počnemo vjerovati da s nama nešto nije u redu.
Dobra je vijest da je to sve rješivo. Svakog dana u svom radu gledam žene kojima
odlično ide, sve bolje i bolje. 

Navedena ponašanja potječu iz najranijeg djetinjstva kad smo vjerovali da samo tako možemo imati pažnju, ljubav i svoje mjesto u obitelji. Na način da smo uslužni i korisni, da smo sve bolji, kako bismo prevenirali kritiku i nerealna očekivanja roditelja te da smo, naravno, nevidljivi. Tako je bilo sigurnije. 

Nismo imali priliku razviti osjećaj sebe, znati kako se osjećamo i što nam treba. Nismo razvili zdrave granice. Brigu o sebi doživljavamo kao sebičnost, tako su nas naučili, da je sve o njima, rijetko o nama. 

Vezani smo uz obitelj porijekla ili uz partnere na koje smo prenijeli taj ovisnički odnos.
Riječ je o naučenom odgovoru na traumu, Pete Walker tu kombinaciju simptoma naziva Fawn response. Riječ “Fawn” se u ovom kontekstu može prevesti kao ugađanje, dodvoravanje, ulagivanje, umiljavanje. Dijete je naučilo ugađanjem prevenirati te epizode te se vremenom pretvorilo u skrbnika svojim roditeljima i ostalim članovima obitelji. Separacija se odgađa, jer se osjeća odgovornim za njihovu dobrobit. Kako bi oni sami?

Taj se obrazac prenosi u odnose s drugim ljudima, važno je kako su drugi i što se sve može napraviti da se njih zbrine, da im se pomogne. Nepomaganje izaziva snažni osjećaj krivnje.

Kad bi se u odraslom dobu osoba trebala odvojiti i stvarati svoj život, ne zna kako se to radi. Ne zna tko je ona, što želi, i dalje je vezana, okrenuta prema natrag, prema obitelji porijekla.  Samosabotaža je manevar lojalnog dijela osobe koji ne dopušta separaciju. Naravno, sve se ovo uglavnom događa podsvjesno.  

S tim se zaista uspješno radi. Svi su moji programi posvećeni tom rastu. Istovremeno radimo na korijenima, nadoknadi propuštenog, izgradnji resursa koji nedostaju te na asertivnosti, olakšavanju svakodnevnih izazova i reorganizaciji života na, za sve, dobar način. 

Sad na jesen započinje deseta godina naše škole osobnog razvoja koja je koncipirana tako da iscjeljuje taj obrazac te omogućava zdravo pozicioniranje i stvaranje Nove Ja. Škola traje četiri godine, ali postoje predkoraci i dijelovi školskog kurikuluma koji su samostalni, vrlo učinkoviti programi. Možete ih polaziti pojedinačno, bez obaveze nastavka ili kao dio škole.  

Koji su koraci?

 

1. PREPORUKA – UPITNIK

Izradili smo upitnik s deset pitanja koji će tebi pomoći osvijestiti kako si sada, a nama, koju za tebe najbolju kombinaciju programa ti, na osnovu tvojih odgovora, možemo ponuditi.

Svaki od naših programa možeš upisati bez savjetovanja, naravno, ako već sad znaš što je za tebe dobro. 

Ispuni upitnik

 

2.ONLINE Besplatni masterclass Ugađanje – Samosabotaža – Perfekcionizam –  u besplatnom Nova Ja Klubu –  PRIJAVI SE

 

3. RADIONICA MOJE SIGURNO MJESTO  

Radionica je odličan početak, jer uči tvoj nervni sustav kako je kad si dobro, kad se brineš o sebi, kako je primiti obilje koje ti dolazi, ali ga inače ne vidiš i ne primaš. 

Radionica je dio mnogih naših paketa, za neke programe je preduvjet pa nemoj čekati s odlukama. Ispuni upitnik ili se odmah prijavi. O radionici.

4. POVRATAK SEBI – 6-mjesečni program 

Program POVRATAK SEBI razvila sam temeljem najboljih praksi iz devetogodišnjeg iskustva vođenja programa škole osobnog razvoja za žene Novi život Nova Ja, kojeg sam autorica. 

Pružajući tijelu, emocijama, umu i duši nova iskustva, pomažem vam pronaći prostore sigurnosti, povjerenja, mira i lakoće u sebi, a zatim takva iskustva tražiti u odnosima s drugima. 

Program je dio prve godine naše Škole, ali je samostalan. Možete i ne morate dalje nastaviti. 

 

DRUGE MOGUĆNOSTI 

Ako ti iz bilo kojeg razloga ne odgovara Povratak sebi, razradili smo niz paketa od kojih su neki samo uživo, neki samo online, a neki kombinacija online rada i uživo.

Kako odabrati? Istraži naše programe ili još lakše, ispuni upitnik, to je početna točka za odabir.