Razvodi/prekidi

Kako otpustiti prošlost?

Kako otpustiti prošlost?
Vrijeme čitanja: 2 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

 

Otpusti to  i idi dalje!
Aha, šipak. Teoretski da, načelno da, ali praktično nema preskakanja koraka, to znate i sami iz svoje prakse. Znate, jer drugačije ne funkcionira.

Ne može se otpustiti voljom, dokle god postoje nedovršeni “repovi”. Kad na jesen odlazite iz vikendice na moru i vraćate se u kontinetalni život (ili se s otoka vraćate na obalu ili neki drugi primjer), pripremite i sebe i kuću i vrt za razdvajanje. Ukoliko ste sve odradili kako treba, idete mirni. Čak i ako ste ih prodali i nikad se više nećete vratiti, ako je dovršeno, onda možete uz tugovanje ili radost otpustiti i otići naprijed, u novi život.
Jednako je tako i s odnosima. Ukoliko se nije pospremilo dok je komunikacija još postojala, ukoliko je osoba iznenada umrla ili se veza raspala u razdoblju kad je jedan od partnera već bio u “zombi” stanju, odrezan i nepovezan, taj završetak nedostaje, ne možete se uzemljiti, ne možete završiti, ne možete prekinuti nit. Trebali ste reći neke stvari, trebali ste čuti neke stvari, trebala vam je prilika za pitanja, trebali ste staviti stvari na svoje mjesto. I bez toga nema unutarnjeg mira.

 

Stoga:

1. Ako namjeravate izaći iz veze i braka, pripremite izlazak kako kasnije ne bi bilo repova. Na primjer, s klijenticom koja još nije sigurna želi li otići ili ostati radim upravo to. Kroz proces pripreme za odlazak istovremeno preispitujemo i mogućnost ostanka, sloj po sloj. Vidjet ćemo kako će završiti. Kako god završilo, bit će “pospremljeno”, s čistom situacijom i otvorenim prostorom za nov početak. Također je važno da imate uz sebe nekoga tko brine o vašoj emocionalnoj dobrobiti i emocionalnom nasljeđu. Rekla mi je jedna klijentica da sam ja njena “emocionalna odvjetnica”.

2. Ako ne možete otpustiti, znači da imate “repove”, vučete nedovršene “poslove” sa sobom i s partnerom. Kad to “počistite”, otpuštanje će se dogoditi prirodno, samo po sebi.

 

Sjetim se često sebe prije mnogo godina kad sam prvi put čula za osobne trenere i savjetnike. Moja je prva reakcija bila arogantna, dodatno podcrtana nepoznavanjem te vrste rada: “Što će tko meni govoriti kako da ja živim?”. Kad gledam unatrag, itekako bi mi onda bilo korisno da sam čula drugo viđenje svog života, da mi je netko postavio pitanja koja bi mi pomogla vidjeti da sam putem negdje pogubila sebe, ispala si iz torbe. Srećom, vremena su se promijenila. Svi već poznaju nekoga kome je ovaj rad otvorio oči, olakšao mnoge teške situacije.