Razvodi/prekidi

Otići ili ostati?

Otići ili ostati?
Vrijeme čitanja: 2 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

 

“Ne možeš li naći dobrog suputnika,
idi sama,
kao slon(ica) koji luta džunglom.
Bolje biti sama,
nego s nekim tko te koči
u napretku.”
– Buddha*

 

Poznajem mnoge prekrasne žene i muškarce koji to ne mogu i gase se u neproduktivnim vezama i brakovima. Nadaju se da će se dogoditi čudo, …nešto … i ne čine ništa. Ne idu u bračno savjetovalište, samo čekaju … mnogi čekaju da se partner zaljubi i ode. Više puta sam čula: “Da bar nađe ljubavnicu.” Jedna mi je žena jednom rekla: “Moj muž ima ljubavnicu. Nadam se da će ona zatrudnjeti pa će me on napustiti.” I upravo se tako dogodilo. Sad je sretna i vesela.

Koliko je nesretnih godina mnogima prošlo, jer nisu bili spremni izabrati što je za njih dobro te svojom voljom iskoračiti iz te situacije. Kažu neki: “Ne treba žaliti, da su mogli, bili bi. Nije im bilo vrijeme.”
Nisam sigurna. Možda su mogli, ali nisu ni pokušali, jer nisu vjerovali da smiju. Mislimo: To je za neke druge ljude,  ne za nas. Mi moramo pokušavati, truditi se, popravljati. Nikad ne odustati, jer bi to bilo priznavanje nemoći, neuspjeha.  “Odlikašice” i “odlikaši” nikad ne griješe. Oni su savršeni, uz njih se ne vezuju takve negativne informacije, oni ne odlaze, ne uznemiravaju obitelji, ne povrijeđuju druge. Samo sebe – to je dozvoljeno.

 

Kako nezadovoljavajuću situaciju preokrenuti u zadovoljavajuću? Tri su načina:

  1. Promijeni okolnosti, odnos ili sebe
  2. Ako prvi način nije moguć, pomiri se sa situacijom i NE ŽALI ZA TIM, ne kukaj svakodnevno do kraja života. Živi punim srcem u miru s tim okolnostima. Znaš da nije savršeno, ali to je tvoj izbor. Svjestan si prednosti i mana svoje odluke. Ne krivi nikoga, jer je tvoj izbor tvoja odgovornost.
  3. Ako ne možeš ni jedno ni drugo – izađi iz toga, odi.

 Ne možeš drugačije živjeti potpun i ispunjen život. Ne možeš istovremeno izdati sebe i biti sretan.

Stoga, prekid ili razvod nisu najgora stvar koja ti se može dogoditi. Najgore što ti se može dogoditi je da se ništa ne događa, da sve stoji, mrtvo. Nekad je, s obzirom na okolnosti prekid najbolji. Makar to ne izgleda odmah tako.

Mnogi se boje promjene, jer ne znaju kakav je taj ŽIVOT POSLIJE. I ja sam bila preplašena, a sad ga živim punim plućima – Može se, saznaj više.

*Inspiracija: Collective Evolution