Razvodi/prekidi

Mi – nemati sebe

Mi - nemati sebe
Vrijeme čitanja: 2 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

 

Jedna od stvari koju ćeš sigurno primijetiti nakon prekida veze jest da još neko vrijeme ostaješ u “Mi” stanju.

“Ideš s nama na izlet?” pitaju te prijatelji. “Vidjet ću, moramo se dogovoriti”, prva je misao koja će ti vjerojatno iskočiti na mentalni ekran. Mi se dogovoriti? Mi? Shvaćaš polako da si vremenom pogubila sebe i da si postala dio simbiotskog Mi. Kako to znaš? Tako da ne znaš ni sama bi li išla na taj izlet ili ne, sad kad nema druge osobe kroz koju promišljaš taj izlet. Ne znači da inače ne donosiš jasne odluke u drugim područjima života, ali kad nešto sebi trebaš dati, sebe staviti na prvo mjesto, ne znaš kako i je li to u redu. Možda čak imaš osjećaj krivice … za njega i djecu bi to bilo u redu, i za mene s njima bi to bilo u redu, ali samo za mene?

Sada više nisi Mi, nego Ja. Ti si ta koja odlučuješ, ti si jedna, cijela. Kad si bila Mi, dio tebe je bio otcijepljen i spojen pomoću cijevi s Mi balonom. Nekom je taj dio manji, nekom veći, a neke su se potpuno istočile kroz zamišljenu cijev u taj Mi balon. U njima samima nije bilo nikoga: “Nikog nema doma, gospođa je u Mi balonu.”

Time ne želim reći da ne postoji zajedničko odlučivanje, zajedničko dogovaranje i slično, već da neki ljudi koji nisu imali priliku izgraditi svoju osobnu moć žive kroz drugoga i kroz vezu, a sebe uopće nemaju. Svaka im prva misao dolazi iz pretpostavke da najprije partneru treba biti dobro, da treba stvoriti uvjete koji njemu pogoduju da bi onda i njima bilo dobro. Ne znači da partneri uživaju u tom svom prvom mjestu. S jedne strane, imaju privilegiju, ali s druge, naporno im je stalno donositi odluke. Pitaju partnericu: “Što bi htjela?” “Ne znam, a što bi ti?”

Dakle, pitaju te ideš li na izlet. Osjeti gdje si, jesi li tu u sebi ili si u Mi. Povuci se natrag, usrči samu sebe natrag u svoje tijelo, osjeti tijelo, zamisli se na izletu i osjeti želiš li. Ti. Sada. Koji je prvi impuls? Da ili ne?

Ukoliko si u vezi, istražuj taj Mi efekt. Koliko je tebe tamo, koliko je tebe tu? Imaš li dovoljno same sebe, imaš i sigurno mjesto iz kojeg ideš prema partneru i u kojeg se vraćaš kući, imaš tvoj Ja balon.