Nova ja - osobni razvoj

Ima li meni pomoći?

Ima li meni pomoći?
Vrijeme čitanja: 2 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

Rascvali se tvrdi orasi

Zvuči pretjerano, i jest pretjerano. Ipak, ako iskreno pogledamo u sebe nekoliko godina unatrag, možda ćemo naći ondašnje uvjerenje da je sve što nam se danas događa potpuno nemoguće i da se to može dogoditi nekim drugim sretnijim ljudima, a da smo mi izgubljeni slučajevi.

I tako prođe nekoliko godina unutarnjeg isplahivanja, pa se tvrdoća omekša, razrahli, dođe nešto zraka, kap svježe vode, potjera osmijeh i vragolasto hihotanje i …. raspukne se pupoljak kojeg smo čvrsto držali svo to vrijeme da se ne otvori, jer ako se otvori… past će u vodu brižljivo građen i njegovan sustav uvjerenja kako nama nema pomoći. O, ima, ima … Sada kad se pupoljak oteo kontroli i kad se rascvao, sad više nema natrag, jer je dokaz da život teče kroz nas upravo tu, u ogledalu.

Ova priča se upravo događa s najupornijim klijenticama koje ne odustaju od sebe. To nije uvijek bilo tako nježno i romantično, gledati u svoje strahove i tuge nije baš tako zabavno, ali vrijedi. Iako je teško, lakše je nego ostati zauvijek zatočenima u gustoj mreži nezadovoljstva i ostalih neugodnih stanja i osjećaja, da ih ne nabrajam sad, znate ih već, družite se s njima često, možda svakodnevno.

Često sam bila u sukobu sama sa sobom kad sam opisivala ovakve proimjene, jer motivacijski tekstovi mogu zvučati kao prodajni oglasi, ali ne, stvarno je tako. Ionako će svatko krenuti na taj put oslobođenja kad bude spreman i s kim mu to bude ugodno.

Ako razmišljate o tome da to budem ja, pratit ću vas vašim tempom. Nekad ću vas pogurnuti iz zone ugode, jadnosti, izazvati sustav uvjerenja kojima se ušuškavate u status quo, izazvati vas na suočavanje sa samom sobom, sa svojom saboterkom koja tako perfidno manipulira i vas i sve oko vas, jer uživa u skrivenoj dobiti toga jada.

I da, ako mislite da se to događa prijateljicama (vidite to jasno), kolegama (svaki dan ih gledate), roditeljima (grozni su), braći i sestrama (nikako da se pomaknu), a samo vi vrijedno radite na sebi … pomoći ću vam vidjeti i integrirati one dijelove sebe koje stalno odbacujete. Bit će tu raznih ugodnih i neugodnih osjećaja, prigrlit ćemo ih tako da ih vratimo sebi i preuzmemo njihovu snagu.

Ogledalo će jasno pokazati kad se to dogodi. Zar sam to ja? Oči širom otvorene, pogled jasan, skinut kvrgavi grčevit oklop, širok sjajan osmijeh – da, to ćeš biti ti.