Tijelo

Ravnoteža u tijelu: mršavljenje – debljanje

mršavljenje - debljanje
Vrijeme čitanja: 4 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

 

Mršavljenje je velika tema o kojoj svi imaju mišljenje, jednako kao o nogometu, ekonomiji i vođenju države. Svi smo pametni i načitani, ponešto smo proživjeli, a poznajemo i tuđe priče. Kao i sve, i to gledamo kroz svoje filtere obrazovanja, svjetonazora i iskustva. No kao što se u komunikaciji s ljudima koji imaju problema s viškom kilograma vidi, nema jedne istine. Stvarno je sve individualno. Neću pisati o prehrani i vježbanju, već o konstelacijskom iskustvu. Moja praksa i konstelacijski rad pokazuju da je taj problem često manifestacija skrivenih dinamika koje djeluju kao sile i s njima nemamo šanse dok ih ne istražimo i ne učinimo što treba.

Nekad je riječ o našim unutarnjim aspektima, nekad je biografsko iskustvo, a nekad transgeneracijski zadatak kojeg odrađujemo za pretke.

Ako je impuls toliko jak da ga ne možemo voljom riješiti, debljina i prejedanje mogu biti zaštita od moguće agresije na tijelo, bilo dodirom ili energetske. Ako su nam brutalno prelazili granice pa nam je sve previše, dodatnim slojevima masnoće i neuglednošću držimo predatore na udaljenosti. Moguće da smo npr. imali majku koja je toliko dominantna i i”srče” energiju pa više nikome ne dopuštamo pristup. Ili smo doživjeli neprikladne dodire ili tko zna što. To su samo neke hipoteze, svatko ima svoju priču. Rad pokaže koji dio treba iscijeliti pa odradimo što treba da sistem dovedemo u ravnotežu.
Ako nam je život pretežak i kompliciran, ako je patnja nesrazmjerna okolnostima, vjerojatno je to nešto staro što nije naše i pripada prethodnim generacijama i mi to određujemo za njih. Tko nije bio na konstelacijama ovime može biti zbunjen, ali treba razumijeti da obiteljsko polje funkcionira kao jedna cjelina i njega ne zanima tko će odraditi što treba da se uspostavi ravnoteža.
Često puta smo nekom lojalni pa si ne dopuštamo sreću. Nekad slijedimo nekog tko nije imao sreće pa biramo neživot umjesto života. Nekad smo fiksirani i kao hipnotizirani.

To su sve pogrešni pokušaji da riješimo nešto čega nismo svjesni. Konstelacija to lijepo pokaže pa odmah “posložimo” što treba i otvorimo prostor za sljedeći korak.

Što se tiče prehrane i vježbanja, vidim da neki ljudi sve odrađuju školski pa ni tad nema efekta. Ono što mogu reći iz prakse jest da se ne treba siliti preko svog kapaciteta dok se ne urede skrivene dinamike koje sam opisivala. Samo se traumatiziramo bez koristi. Znači, vježbati koliko nam je u redu i prihvatljivo, prehranu regulirati postupno. Neki su pobornici discipline i jake volje, ali u ovom slučaju je to nasilje nad samom sobom koje nas možda retraumatizira pa sistem još više pojačava obranu. To vidimo kao Jo Jo efekt, sve smo dalje od željenog rezultata.

Sve je individualno, nema pravila koje vrijedi za sve, jer su okolnosti nastanka uzroka različite.

Nekome se nedovršena učenja i zadaci manifestiraju kroz probleme u odnosima, nemogućnošću samorealizacije i slično, svatko ima svoj način.

Stoga se treba pozabaviti uzrocima koje saznajemo kroz poruke tijela. To radimo raznim oblicima rada gdje istražujemo i druge načine odovojenosti od tijela, pogledajte ovdje:

 

 

Poruke tijela

VIŠAK KILOGRAMA – NEPOVEZANOST S TIJELOM – PORUKE SIMPTOMA

Ako su to vaša redovna stanja, uzmite u obzir svoje tijelo,
upoznajte njegove stvarne potrebe,
čujte njegove poruke.
Iza njih je učenje koje treba savladati.

 

 

Prepoznajete li se?

Drago naše tijelo! Tako bismo ga željeli voljeti, osjećati, podržati, ali … ne ide. Kao da nije naše. Znamo da nam šalje poruke putem simptoma, nelagode, bolesti, suvišnih kilograma, znamo da je tu ključ, ali gdje je ključanica?
Kako čuti poruku, dekodirati je, kako se stvarno povezati s njim? Kako mu dati što mu treba i kad mu treba, a ne slijediti tuđa iskustva, preporuke, ideje? Koja je njegova unutarnja istina? Unutarnja istina našeg tijela? Kako je čuti?

Svi već imamo iskustvo da kao slijepa kokoš nasumce nabadamo moguća rješenja, dajemo tijelu “hranu” koja ga ne hrani. Zatrpavamo ga aktivnostima, dijetama, krivnjom, sramom… gdje je izlaz?

Ta vječna tema me nadahnula da ponudim nekoliko događaja koji nam mogu pomoći razumijeti skrivene dinamike koje nama upravljaju protiv naše volje i time pokušavaju progurati poruku do naših ušiju. Poruke su odaslane, a mi gluhi.

Koje su poruke vašeg tijela? Što mu treba, što vam je činiti?

Ta se tema može uspješno istraživati redovnim aktivnostima u našem centru, a tu je i naše ljetovanje na otoku gdje je fokus baš na porukama tijela i učenjima koja su put izlaska iz neželjenog stanja.

 

Što nudi naš Centar?

 

Individualni rad

Dobar početak gdje ustanovimo stvarno i željeno stanje te dogovorimo daljnje korake. – više 

Nešto se može odmah odraditi, a ponekad treba nastaviti individualno ili sljedećim koracima:

 

Vlastite konstelacije

Grupna metoda kojom istražujemo i mijenjamo nevidljivo. “Ovo nisam očekivala”, najčešći je komentar. Naravno, očekujemo ono što je umu dostupno. Polje pokaže ono što je do tada bilo veće i jače od nas. Odmah činimo što treba. – više

 

Individualne konstelacije

Konstelacije se mogu raditi grupno i individualno. Pristupi su ponešto različiti. – više

 

Moje sigurno mjesto

Dvotjedna radionica koja donosi unutarnju sigurnost, uči nas kako se samoregulirati. Svijet postaje bolje mjesto, obrane nam manje trebaju pa tako i tjelesni omotači. – više

 

Škola Novi život Nova Ja

Troipogodišnji sistematski rad na unutarnjoj transformaciji, imanju sebe, ulasku u svoju snagu i osobnu moć. Sve to doprinosi manjoj potrebi za kompenzacijom hranom, biramo život, kažemo mu Da, pokrećemo se iz pasivnosti. – više

 

Poruke tijela – ljetovanje sa 6-dnevnom radionicom 

Treću godinu za redom cijeli tjedan radimo na povezivanju s našim tijelima, na osluškivanju poruka koje nam žele prenijeti, koje mi ne čujemo, jer smo… u glavi, gdje drugdje? – Više

 

Koji način rada je vama “zazvonio”?