Razvodi/prekidi

Međuprostor

Međuprostor
Vrijeme čitanja: 3 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

 

U ovom članku ti govorim Ti i jezik je prilično hladan i jasan, ima mnogo “nemoj to” i “učini to”. Takva je tema, mora biti tako, nema “ušuškavanja” – cijena je previsoka, probudi se!

Razgovaram sa ženom, tipična priča. Muž je ostavio zbog 20 godina mlađe ljubavnice s kojom živi u drugom stanu. Žena ima s njim dijete i taj «roditeljski» aspekt mu je opravdanje da svaki dan k njima dolazi. Ruča, kauč, kavica, odspava malo i veselo mladoj u topli krevet. Govori kako se još nije odlučio bi li se vratio, ostavlja «otvorena vrata».

Ona čeka da se on odluči. I tako mjesecima.

Kaže: zbog djeteta, a možda ga još voli. Vjerojatno se boji života poslije (i njen je brak izrastao na srednjoškolskoj vezi), nije navikla imati inicijativu, donositi odluke, vidjeti sebe kao samostalnu cjelovitu osobu, još je u Mi stanju.

I dalje mu fino kuha i čeka, on je u raju. Danju kod «mame», noću kod ljubavnice. Njemu se ne žuri – živi san mnogih muškaraca.

Prva lekcija koju sam naučila od svoje terapeutkinje: Ne slušaj ga što govori, gledaj što radi. Da li se ponaša u skladu s onim što govori?

Sve vi koje ste u međuprostoru, začepite uši i samo gledajte: da li se ponaša kao da će se vratiti?

Za početak, zaključaj vrata i umjesto da «maminjaš» odraslo derište, daj mu dijete da ga poslijepodne vodi nekud i bude tata, a TI odi s prijateljicama na izlet, kavu, budi TI na kauču i čitaj knjigu uz dobru glazbu, kekse i čaj ili uživaj u toploj kupki ( i ne osjećaj se krivom zbog toga).

Može dolaziti samo kad se dogovorite i samo po dijete. Promijeni bravu. Možda je suvlasnik stana, ali to do podjele bračne stečevine nije bitno. Nije vrijeme da misliš na njegova prava.

Uzmi si vrijeme i razmisli:
Što govori, a što čini?
Zašto čekaš?
Tko kreira tvoj život? Jesi li objekt pa drugi o tebi odlučuju ili si subjekt, ti, svoja? Jesi li ribica u akvariju  – hoćeš li dozvoliti da te premješta s prozora na prozor kako on hoće ili ćeš sama izabrati?

Nije li ovo prilika da probaš nešto drugo, da vidiš čega još ima u životu, razmotriš druge opcije? Ne mislim da se odmah uvališ u drugu vezu (vidi članak Sretna u samoći), već da si daš priliku da odrasteš do kraja i vidiš je li on stvarno muškarac tvog (novog) života ili bi ostala s njim samo iz straha i navike.

Možda tamo vani postoji netko zanimljiviji i uzbudljiviji? Ha? Netko tko te poštuje i vidi te? Možda ćeš na kraju ipak odlučiti da ga želiš natrag, ali pod drugačijim uvjetima?

Ti uvjeti trebaju jasno izražavati tvoj vrijednosti, zašto bi pristala na išta manje? Ti nisi curica koju tata neće, ti si ovdje mama čije derište nikako da odraste. Postavi ga u situaciju da bude odrastao ili ga pošalji u svijet. Što će ti to? Samo zato što je poznato?

Imaš ti svoje Unutarnje Dijete o kojem trebaš brinuti, svoju Curicu zapostavljaš, jer se on ugurao na njeno dječje mjesto. U isto vrijeme očekuješ da se on brine o tebi. Sve naopako.

Uvjeti trebaju biti vrlo jasni, ali razumni i smisleni. Pazi na svoj Ego, osvećivanje, manipulacije i «igrice» – ne radi to. Budi fer, ali precizna. Postavi rok.

Gospođa iz primjera bi mogla tražiti da muž prekine ljubavnički odnos, prekine sve kontakte s ljubavnicom i vrlo praktično pokaže da je to gotovo, ne samo na riječima. Nekad su takve promjene drastične, ali što ju briga? Tko nju pita je li njoj lako? Kako je znao zapetljati, neka raspetlja. Ako ne želi (uz tisuću «jakih» opravdanja), sve ti je rekao.

Ne čekaj, djeluj.

Postavi se kao da je riječ o poslovnom projektu, razmišljaj hladnom glavom. Pusti emocije i ovisnosti. Ne kopaj po rani. Čim upadneš u «Jadna Ja» odmah izađi. S druge strane imaš osobu kojoj nije važno kako je tebi, brine se o sebi i hoće sve i od tebe i od nje. Ako ga poslije svega i dalje želiš, stavi ga u poziciju da odraste i preuzme odgovornost. Ako ne može, odlično, barem znaš na čemu si. Ne treba ti to.

Ne kalkuliraj sa svojim uvjetima, budi jasna i precizna. Ako to sada ne odradiš do kraja, živjet ćeš i dalje u paklu te jednog dana sigurno žaliti za tim nesretnim godinama, jer … nikad nećeš biti mlada kao sada, ne trati to vrijeme, to je tvoje najbolje vrijeme – sada.