Iscrpljena žena, Nova ja - osobni razvoj

Prezahtjevna majka – kako s njom?

Vrijeme čitanja: 2 minFavoriteLoadingDodaj u omiljeni sadržaj

Jedan od razloga kronične iscrpljenosti žena je nastojanje ispunjavanja nemogućeg cilja: zadovoljiti svoju prezahtjevnu majku.

Neke je majke jednostavno nemoguće zadovoljiti, krivnja nam ne dozvoljava od toga odustati pa se trudimo i trudimo … Teško je samoj izaći iz tog nemogućeg vrzinog kola, nužna je pomoć terapeutkinje, podržavajuće žene koja vam daje drugačije iskustvo: da je tu za vas i ne traži da vi nju zbrinete.

…da je tu za vas i ne traži da nju zbrinete.

 

Budući da nemaju takvo iskustvo, mnoge su odrasle kćeri pod velikim pritiskom svojih prezahtjevnih majki. Zato što je u našem društvu bilo koja neugodna misao o majkama tabu, mnogo je krivnje i osjećaja bezizlaznosti iz te zakačenosti.
Neka su se iscrpljena djeca prezahtjevnih roditelja spasila tako da su odselila dovoljno daleko. U daleke krajeve, daleke zemlje, daleke kontinente. Što dalje.

Gledano njenim očima

Iako su prezahtjevne majke iritantne pa ih osuđujemo, treba znati da “okupiraju” i guše svoju djecu iz svoje traume. One nisu u svom razvoju dovršile neke faze ili su zbog pogrešnih odluka ogorčene pa očekuju da im život vrati pravedno.

 

Nekima je izazovno gledati potencijal i resurse svojih kćeri, ljute su što su “prošle lošije “. Te su godine zrelosti kad radimo inventuru izazovne, jer uviđamo kako smo proživjele dosadašnji život te s manje snage ulazimo u vrijeme pred nama, svjesne da je vremena manje, da nismo ostvarile svoje snove. U tome je nekima teško gledati svoju kćer koja to sve još stigne.
Kćeri u krivnji pokušavaju usrećiti svoju majku, ali nije njihova odgovornost da im budu terapeutkinje. Uništit će sebe i prenijeti frustraciju i ogorčenost na svoje kćeri. Tako se trauma prenosi iz generacije na generaciju.

Kako van iz tog kola?

Majke trebaju odraditi svoj rad, vidjeti što sve dobro imaju, odustati od očekivanja da je moglo biti drugačije, iscijeliti svoju bol u terapiji te najbolje iskoristiti vrijeme ispred sebe. To može biti najbolji dio života, ako ga takvim stvorimo. Svojim kćerima treba dati blagoslov i pustiti ih da grade svoj život, žive svoje snove i svoje greške.

Kćerima bi prvi korak mogla biti kratka ONLINE radionica Iscrpljene kćeri prezahtjevnih majki koja će vam donijeti nove uvide i olakšanje. Osim same radionice, imate uključenih 30 minuta konzultacija sa mnom pa možete podijeliti svoju specifičnu situaciju te pronaći izlaz iz nje.

 

U videu govorim o detaljima tog odnosa, provjerite odnosi li se na vas, možda niste svjesne toga.

PRIJAVI SE NA RADIONICU