Intervju na temu Voljeti sebe

Intervju i najava mog predavanja na konferenciji Ljubav – Kilogrami – Novac , u organizaciji Business Caffea i Kristine Ercegović. Intervju vodi Adela Franceković.

 

Sažetak predavanja

što sam sve rekla i što nisam stigla reći, a htjela sam podijeliti s vama:

(tu su i prijedlozi programa koji vas mogu podržati u nastojanju da promijenite načine koji vam ne služe)

Biti dobra prema sebi

Voljeti sebe znači biti dobra prema sebi, brinuti se za sebe. Bez krivnje. Neki to nisu nikada iskusili, jer su možda oblikovali svoj pogled na svijet u uvjetima gdje kao osobe nisu bili važni, gdje njihovi osjećaji nisu primjećivani ni poštovani, gdje se ne poštuju granice, gdje nema mjesta za unutarnju istinu svakog člana obitelji. Da bi ta djeca preživjela, naučila su ugađati, brinuti o drugima s nadom da će se oni brinuti za njih. Mi to izvana vidimo kao servilnost, nemanje sebe, ulogu žrtve, ide nam to na živce, a njima je to jedini način kako znaju zadovoljiti svoje potrebe i osigurati mjesto pripadanja. Pogrešno očekuju da bi se za njih trebali brinuti roditelji, partneri, šefovi, djeca. Tako ostaju ovisni i slabi, nisu do kraja odrasli. Ne mora tako biti zauvijek, na tome se lijepo i uspješno može raditi. Prvi rezultati se vide odmah.

To je kompleksna tema, mnogo toga istovremeno treba graditi, osnaživati i mijenjati. To radimo individualno i u školi osobnog razvoja Novi život Nova Ja. Novu generaciju upisujemo u srpnju.

 

 

Potrebe

Kontakt, pripadanje i sigurnost – tri su glavne potrebe radi kojih ćemo napraviti sve pa čak i ono što nam šteti. Dijete će sve napraviti da bi pripadalo svojoj obitelji, taj obrazac prenosimo dalje na druge zajednice i sisteme. Zbog straha od isključenja odustajemo od sebe, gubimo se komad po komad i u sljedeći trenutak ulazimo sve manji, s manje snage i samopouzdanja. Negativna spirala, idemo sve niže. Tome stajemo na put tako da potražimo pomoć, jer se iz točke niske energije vrlo teško možemo izvući sami, nemamo snage, nema inicijalnog impulsa, teoretski znamo što bismo trebali, ali ne možemo. Tu nas naša psiha i naše tijelo štite otporom. Otpor je obrambeni mehanizam koji nas zaustavlja da ne idemo u ono za što nemamo kapacitet. Upravo sam zbog toga osmislila dvomjesečni program Moje sigurno mjesto koji nam pomaže da vrlo blago iscijelimo taj ranjivi dio, da mu damo to što mu treba i da počnemo dograđivati svoj odrasli dio koji će osnažen moći preuzeti odgovornost za svoju dobrobit i svoj život.  Taj je program preporučljiv kao uvod u školu.

 

 

Odabrati sebe

Naučiti odabrati sebe i kad to nije popularno, vještina je koja nam je nužna za radosnu lakoću. Nekad trebamo platiti cijenu da bismo imali sebe, nekad ćemo izgubiti neke ljude ali ćemo uzeti natrag svoju snagu, svoje vrijeme, svoj život. Neki to nisu nikad doživjeli i taj trenutak kad u tijelu osjete taj vlastiti sigurni prostor je jedan od onih životnih trenutaka nakon kojih više ništa neće biti isto.

 

Prihvatiti sebe i svoj život

Prihvaćanje je uvjet za unutarnji mir. Prihvaćanje nije pasivno pristajanje na sve, ne može se jednostavno odlučiti, podsvjesne dinamike “vuku” sve dok im ne damo ono što im treba, ima tu dosta posla 🙂 . Tu pomažu sistemske konstelacije i drugi oblici rada. Kad to odradimo, u naš sustav kao puzzle sjedaju stavovi:

Bilo je kako je bilo, sad je tako kako jest.
Prestajem očekivati da je moglo biti drugačije.
Prihvaćam.
Otvaram se svom životu.

Prihvaćanje vlastitog života, uzimanje onog što nam nudi – to je mnogima jako teško. Razne su prepreke, krivnje, uvjerenja.

“Reći svom životu DA!”

To će biti tema našeg četvrtog retreata za žene Zaroni u život, kojeg imamo na Cresu od 24. do 30.lipnja. Iznimni doživljaj.

 

Prihvatiti roditelje i obiteljski sistem

Mnogi ljudi odbacuju svoje roditelje i obiteljski sistem zbog boli i povreda koje su doživjeli od roditelja, braće, sestara, djedova i baka … nekad to radimo iz lojalnosti prema nekome, mnoge su skrivene dinamike kojih nismo svjesni. Nema sreće dok u svom srcu nismo u miru sa svojom obitelji i dok nemamo u njoj svoje mjesto. Mnogi nemaju svoje mjesto, mnogi su roditelji roditeljima, djeca svojoj djeci – tu energija ne teče, teško je tako živjeti.  Ponekad nosimo tuđe terete. Vlastite konstelacije pomažu unijeti red, neopisivo je iskustvo pripadanja i unutarnje stabilnosti koje osjetimo nakon što odradimo rad.

 

Dopustiti si biti stvarna i nesavršena

Perfekcionizam je toksičan. Točka. Benefit perfekcionizma je izvrsnost, ali izvrsnost praznog srca i gladne duše. Nije sve u izvrsnosti. Naravno da njoj težimo, ali ako bez nje ne postojimo, to je simptom duboke praznine.

Dopustite si odabrati koje ćete vještine dovesti do visoke razine, a koje nećete:
Koji dio sebe neću razvijati?
Što mi je dovoljno dobro?
Što je nepotrebno?
Što mi nije bitno?

Dobili ste u vrećicama plakatiće koje možete uokviriti kao podsjetnike:

80% je dovoljno
Dobro mi ide – Bravo ja!

Držati sebe u razumnim okvirima je preduvjet fizičkog i psihičkog zdravlja. Stvarno je sredina zlatna. Ne znači da trebamo odustati od ciljeva, kvaliteta, razvoja, ali to sve treba biti u skladu s prirodom ljudskog bića. U suvremeno vrijeme idemo ka ciljevima prebzo, očekivanja su nerealna, razočaranja su duboka. Sami si to radimo.

Poštujte svoj tempo, cijenite i slavite svoje uspjehe. Ne uspoređujte se.
Ako pretjerujemo, dolazi do pregaranja, burn out. Oporavak je dug, bolje je sve to izbjeći.

 

 

Kad je previše

Tijelo – poštuj svoje tijelo.  Ne govoriti loše o tijelu, o bolestima, žaliti se, ne kukati o godinama, starosti … zahvalni što smo tu, što smo živi, vidimo, hodamo, čujemo, osjećamo, sve je u redu. Preživjeli smo do današnjeg dana, sve što radimo na lakoći i radosti je “fina mehanika”, usklađivanje – glavno postignuće je da smo tu, psihički i fizički relativno zdravi. Čim smo na konferenciji, u osobnom razvoju, znači da imamo luksuz nadgradnje.

Ako nam je svega previše, ako ne možemo izdržati, osjetljivi smo, pucamo po šavovima, osjećamo agresiju ili ljutnju, najradije bismo “zbrisali” na neko drugo mjesto… ili kao da smo u kolapsu, smrznuti, “nema nikog doma”, ne možemo se pomaknuti – to sve znači da trebamo stati i regulirati naš nervni sistem na blag i nježan način. Svi high performeri koji žele brže, jače, konkretno, na ovu ideju podignu obrvu, ali da, to je put. Stati i dopustiti svom tijelu i psihi da se sastanete s njima. Moje sigurno mjesto i ljetovanje – retreat na moru su prava mjesta za to.

 

 

Upoznavanje sebe – uzbudljivo putovanje

Da, “problemi” nisu greške koji su nam jadnima pali na glavu pa nemamo sreće ili ne znamo, to su zadaci u radnoj bilježnici života, radni listovi, testovi, programirano učenje. Izazovi. Neki su zahtjevni, neki nisu fer, nekad je preteško. Ima načina. Tu sam.

 

Provjerite: Jesam li sretna?

Jesam li … sve tužnija? Praznija? Sve dalja? Prozirnija?
Kakav je moj svijet?

Trebam li što poduzeti?

 

Prekidi i razvodi

Prekidi i razvodi su “krasno” mjesto gdje jasno vidimo jesmo li se voljeli te odlična prilika za novo učenje kako voljeti sebe. Neki kroz to prođu lakše, neki teško. Razni su razlozi, a najteže je to što se mnogo toga događa istovremeno: dekonstrukcija starog, stvaranje novog, suočavanje s iluzijama, osvještavanje svoje uloge i doprinosa prekidu. Ako ste živjeli kroz drugog, tj. ostali u simbiozi, jasno je da ste bili nesvjesni sebe. Ako vaše samopouzdanje najviše izlazi iz bračnog statusa, u vrijeme prekida ga vrlo malo ostaje. Aktiviraju se rane odbacivanja i napuštanja, a upravo u tom stanju treba donositi važne životne odluke. Tu je strah da ne znamo živjeti – trebaju nam nova znanja.

Stoga je važno istovremeno raditi na svim procesima. To radimo individualno i putem intenziva Nakon prekida – skok! u novi život

1. Priprema
2. Prolaz kroz prekid
3. Novi život – Nova Ja

Tu je i knjižica Prva pomoć nakon prekida ili razvoda braka  sa savjetima za rastavljene, obitelj i prijatelje – kako se snaći u novoj situaciji. Za rastavljene o tome što činiti, a što ne činiti, što je normalno i razumljivo, a mislili ste da se samo vama događa.
Za prijatelje i obitelj kako pomoći, a ne odmoći, jer vi ne možete znati kako joj je.

 

Voljeti sebe znači:

Živjeti svoju unutarnju istinu

Ne živi identitet (vanjsku sliku) –  već integritet (tko sam)
Ne iz maske, već iz srži, unutarnje istine. Da bismo to mogli, trebamo sebe upoznati. Tko sam? Tko nisam?

Što je moja istina?
Je li to moje?

Kad staneš u sebe, osjećaš snagu i jasnoću. Bez drame. Sve je u redu. Jedfnom mjesečno imamo konstelacijske radionice Moja unutarnja istina na kojima istražujemo sebe i dobivamo nove uvide i smjernice što i kako dalje.

 

Što nije voljenje sebe?

Narcisoidno “voljeti sebe”

Gdje je moj fokus? Volim li možda samo sebe? Vidim li druge oko sebe? Da li ih zaista vidim i čujem? Ili ih primjetim samo onda kad mi više ne služe?

Zakidam li tim sljepilom sebe za ljubav koju bih od njih mogla dobiti, kad bih to dopustila?

 

Zaključak

Eto, to sam vam sve htjela reći, nešto sam uspjela, nešto ne. Odgovore na vaša pitanja možete naći u čak 75 blogova, a slobodno mi se javite ako vas nešto dodatno zanima.

Volite sebe onoliko koliko možete, kapacitet ćete polako graditi, voljet ćete se sve više i više. Samo površne izjave daju iluziju da smo nešto učinili, život nam šalje testove da vidimo na čemu još treba poraditi. Dođite u naš centar, nek vam bude kao nama, super 🙂

Što kažu polaznice?

Prijava na newsletter – ostanimo u kontaktu – novi blogovi, ideje, zanimljivosti

Svi programi

Powered by Facebook Comments