Program se u 2016. odvija jednom mjesečno.
U tijeku je ljetna stanka.

Općenito o programu pogledajte niže na stranici.
ENERGETSKE VJEŽBE * MEDITACIJE * PLES * NJEGOVANJE TIJELA * PREHRANA * OSNAŽIVANJE
U SKLADU S PRIRODOM

VAŠA ISKUSTVA S RADIONICE

  • Nježan i vrlo ženski, program U tijelu je mene, ljubiteljicu brute force radionica, iznenađujuće poškakljikao. U pravom trenutku me našao, nespremnu na period u kojem sam sada, i rekao: “Hajde da brutalno vježbamo nježnost i prisutnost. Pusti sve ostalo.” Poslije gotovo godine dana uspješnog ignoriranja savjeta mojih terapeutica da budem nježna prema sebi, shvatila sam da ja to zapravo ne znam. (Osim što za to nikad nije dobar trenutak.) Osobno me Nadja energijom podsjeća na moju učiteljicu iz osnovne škole, i za mene je ovaj program bio kao da me ta energija učiteljice i dobre bake koja razmazi svoju djecu, ali kod koje se zna red, uzela za ruku i povela natrag u bazu – moje tijelo, moj temelj, a za sve ostalo će biti vremena kasnije.
  • Radionica – topla, luksuzna, ljudska
  • Jako mi paše vratiti pažnju sebi i povući se. Odmaranje u tijelu.
  • Ne sjećam se da sam ikad bila više u svome tijelu, niti da mi je doživljaj tog bivanja bio ugodniji. Moje se tijelo “izvrnulo” kao topla čarapa i unutarnji doživljaj je postao “vidljiv” kroz osjećaj mekoće, nježnosti, blagosti, topline, podatnosti, odanosti, brižnosti, bliskosti… prema sebi kao tijelu (uma se uopće ne sjećam). Ne djetinjasto kao inače kod mene, nego odraslo, a lijepo (…) Kasnije, kad sam zaspala, sanjala sam lijep san, a ujutro sam se probudila vrlo odmorna (iako sam spavala svega nekoliko sati).

Program je u eksperimentalnoj fazi.

DESETI SUSRET – Šuma kao kolijevka

OSJETITI PRIRODU KAO UVIJEK DOSTUPAN IZVOR SNAGE

SumaKaoKolijevkaZAGREB, SVIBANJ – Ovo je posljednja radionica iz ciklusa U tijelu  prije ljeta (u lipnju je već retreat na Cresu i Lošinju koji će uglavnom biti posvećen njegovanju ženske duše uz pomoć prirode, tema je Prihvaćanje).
Vratimo se na svibanj. Idemo u šumu. Šuma je prijateljica žena, jer smo sazdane od iste tvari. Dopustiti si snagu šume znači odustati od napora da sve moramo same, može i lakše. Blagotvorno je i nježno. Šuma zna. Vježbat ćemo kontakt s Većim Od Sebe, visokoosjetilnu percepciju, pročistiti se od civilizacijskih zagađenja. Otvoriti oči i vidjeti na novi način, doslovno. Ma kako zbunjujuć bio ovaj opis, ovakve radionice donose iznimno jako i istovremeno blago iskustvo.

U stvari dirljivo, kako je sve jednostavno i jasno u prirodi.
Ispunjena, povezana, uzemljena, sretna, dišem, ali stvarno :) . Baš mi je to trebalo. – M.

U ponedjeljak, 09.05.2016. od 17.30 do 20.30, lokaciju ćete saznati kasnije –  vidimo se u novom izazovu i u novom užitku.

DEVETI SUSRET – Ima za mene

PRIMITI I DOPUSTITI UŽITAK, BEZ TAJNOG POTKRADANJA U MRAKU KUHINJE

ImaZaMene2Mnoge od nas imaju ugrađen sustav vjerovanja u kojem i sama pomisao na užitak izazove sram i krivnju. Užitak je prirodno pravo. Kako naši psi uživaju u glodanju kosti, kako naše mačke s guštom oblizuju njuškicu i “besramno” se izležavaju na suncu! Je li vam poznato korištenje riječi “besramno”? Često je vidimo uz hranu, odmaranje, ples, sreću. U našoj kulturi je sramno biti sretan, a još sramnije sretna. Užitak = Sram. Uronjene smo u to i nismo svjesne koliki je oklop oko nas, postavljen između nas i užitka. Stoga biramo društveno dopuštene užitke, najčešće hranu. U mraku kuhinje krademo od same sebe i ukućana, grickamo po skrivečki pa nakon toga osjećamo krivnju i sram i tako jadne odemo ispuniti tu rupu još jednim zalogajem. Jednim? Dobro …

Izlazak iz toga je u namirenju i dopuštanju. Na ovoj radionici ćemo istraživati kako si ne dopuštamo i pokušati si dopustiti primiti užitak. Mnogo je načina kojima se to može činiti. Cilj radionice je da osjetite: “Ima i za mene”, prihvatite i dopustite: “Da, ima i za mene.”.

Užitak = Sram

 U ponedjeljak, 11.04.2016. od 19 do 21.30, Tomašićeva 4, Teatar Rugantino –  vidimo se u novom izazovu i u novom užitku.

___________________
Fotografija: David Page

OSMI SUSRET – Lijepa sam!

OSVIJESTITI, PRIHVATITI I PODIJELITI SVOJU LJEPOTU

Izvor fotografije: Facebook/allsuff

 Prvo na što pomislimo gledajući ovu sliku je “šlaufić”, ali – zar nije divan i ženstven i podatan i seksi? Na slici je prelijepa žena, prava žena. Da si to ti, našla bi možda bezbroj prigovora: gle kakva su mi bedra, preširoki bokovi, mekan trbuh, … na radionici se nećemo skidati :) , već ćemo koz vježbe i pokret istraživati svoje tijelo i upoznati njegovu ljepotu – ma u kojem obliku ona postojala.
U ponedjeljak, 14.03.2016. od 19 do 20.30, Tomašićeva 4, Teatar Rugantino –  vidimo se u novom izazovu i u novom užitku.

SEDMI SUSRET – senzualnost pokreta

PLESOM IZVUĆI IZ SEBE SENZUALNU MEKOĆU I STRAST

senzualnost pokreta Mekoća i strast. Svi ih imamo, ali su ponekad “negdje”. Kao mišići, atrofiraju. Sakriju se iza snage ili jada, iza “važnijih” stvari, iza sigurnijih stanja.
U ponedjeljak, 15.02.2016. plesom i pokretom izmamit ćemo senzualnu sebe u svijet. 
Zbog prirode rada i uputa, obavezna je prijava i to do subote 12.02. u 24.00 sata. Nakon toga neće biti moguće prijaviti se ili sudjelovati.
Prijava nadja@nadja.hr ili SMS-om 095 1993532

Pokloni užitak prijateljicamaPokloni užitak

Poklonite užitak prijateljici, majci, kćeri, kolegici, sebi.

Naručite broj radionica, izradit ćemo vam numerirani personalizirani poklon bon (na ime), s mašnicom, u koverti ili u kutiji .

Dobitnica može izabrati kako ih želi iskoristiti (bez obzira na to što piše na bonu), po želji nadoplatiti ili kako se već dogovorimo.

 

Moguće ga je iskoristiti od siječnja 2016. u dogovoru s voditeljicom.
Informacije i narudžbe telefonom na 095 199 35 32 ili mailom nadja@nadja.hr

 DAJ SI ŠTO TI TREBA

ŠESTI SUSRET – senzualnost pokreta

PLESOM IZVUĆI IZ SEBE SENZUALNU MEKOĆU I STRAST

senzualnost pokreta

Mekoća i strast. Svi ih imamo, ali su ponekad “negdje”. Kao mišići, atrofiraju. Sakriju se iza snage ili jada, iza “važnijih” stvari, iza sigurnijih stanja.
U ponedjeljak, 23.11. plesom i pokretom izmamit ćemo senzualnu sebe u svijet. Zbog prirode rada i uputa, obavezna je prijava i to do subote 21.11. u 24.00 sata.
Nakon toga neće biti moguće prijaviti se ili sudjelovati.
Prijava nadja@nadja.hr ili SMS-om 095 1993532
fotografija: GI/HP

ČETVRTI I PETI SUSRET – zagrijavanje zdjelice

KAD SMO POTHLAĐENE, GRIJEMO SE “ŠLAUFIĆEM”

Pierre Auguste Renoir Sleeping Girl with a Cat 1880 by flickrman123Imate li hladne ruke i noge? Slaba “cirkulacija”? Hladnoću i prazninu u zdjelici? Ako nemate mačku da vam grije zdjelicu 😉 , “šlaufom” oko struka i trbuha pokušavamo zagrijati taj dio tijela, ali ne ide. Tijelo gubi formu, ženstvenost se skriva iza zaštitinih slojeva. Počinjemo ličiti na ono što jedemo: izgledamo kao kroasani, struk kao muffin viri iz hlača.
“Moje tijelo nikad nije bilo tako živo!” – rekla je nakon vježbanja na radionici.
Nastavljamo dalje s njegovanjem našeg doma, našeg tijela. Zašto je važno za naš osobni razvoj da nam je tijelo energetski u dobroj formi? Ako ga energetski zanemarimo pa ga ispraznimo, u praznini i slabosti regresiramo u dječje, pokušavamo tu potrebu namiriti pogrešnim načinima: keksima, muffinima, umjetnim kavama koje su surogati za mlijeko i bočicu. Natačemo se instant kavom (neuspješno, jer ima hladnu energiju), jer nam ustvari treba toplina.
I toplina i “toplina”. To učimo i činimo na radionicama, dajemo si toplinu, nježnost, mekoću. Dajemo si vrijeme, odmor, ljubav, i tijelu i duši i svojoj Djevojčici i odrasloj Ženi – njegujemo ženstvenost, vibrantnost tijela, tu energiju koja tajanstveno kruži našim zdjelicama. Povezujemo se s njom, tu je naša osobna moć. Tako volimo sebe. Te vještine iskusimo na radionici i nosimo ih doma da se njima same dalje volimo.
Stoga ćemo se u ponedjeljak 16.11. u 19 sati u Tomašićevoj 4 pripremati za zimu tako da ne dozvolimo ohladiti se. Kad se to ipak dogodi, naučit ćemo što činiti. Već smo upoznali đumbiranje i neke tople obloge, idemo dalje.
Posebno izabranim energetskim vježbama pokrećemo ustajalu energiju, osjećamo protok, vibrantnost, toplinu, otvaranje blokova. Osjetit ćemo život kako pulsira. Osjetiti radost, užitak, ispunjenost, toplinu.
 
Prijava je poželjna, ali nije nužna. Slobodno dođite, samo ponesite prostirku za ležanje i dekicu.

 

DAJ SI ŠTO TI TREBA


fotografija mačke:Pierre Auguste Renoir: Sleeping Girl with a Cat 1880., by flickrman123

TREĆI SUSRET – energija Metala

KAD JE PREJAKA – POKRETANJE STAGNACIJE

Osim što vježbamo energetske vježbe skoro sat i pol, meditiramo, vizualiziramo i svašta još, svaki put učimo još nešto o usklađivanju s prirodnim ritmovima te prakticiramo neku novu vještinu ili uvodimo novu zdravu naviku. Savjeta i recepata ima na milijune, ali kad okusite, omirišete, iskusite na svom tijelu, onda se lakše uvede u život.
Nemam ambiciju opterećivati bezbrojnim informacijama,
Đumbiranjeveć lagano, usput, pomicati malim koracima. Koliko je realno da se promjene brzo mogu utjeloviti.
U ponedjeljak, 26.10. se bavimo pretjeranim Metalom, kad se stisne toliko da ne možemo dalje. Čemu služi taj pokret prema unutra, koja je pozitivna, a koja negativna strana? Kako se to odražava na našu dobrobit?
Također demonstriram đumbiranje (vrući oblozi od đumbira). Izvanredna tehnika energiziranja i razbijanja stagnacije. Ugodna je aaaah :) – ima svoja pravila i ograničenja pa treba paziti.
MangoGinger55
Osim toga, Ankica će nam pokazati kako radi smoothie od đumbira pa ćemo se time osladiti i osnažiti.

DAJ SI ŠTO TI TREBA

 

DRUGI SUSRET – energija Metala – fokus

JASNOĆA UVIDA, KOMUNIKACIJA, ELIMINACIJA

Kako se živi u kasnu jesen? Kako pripremiti tijelo i duh za hladnije dane, kad stegne? Kojom hranom i vježbama podržati prilagodbu tijela na jesensku energiju, kako se uskladiti s tim? Koji su darovi kasne jeseni? Kako to iskoristiti za sebe? – time ćemo se baviti prvih mjesec dana (tri susreta) radionice “U tijelu”. Pokrenuti tijelo, naučiti osluškivati ga, vježbati tako da pokrenemo ustajalu energiju, da budemo protočni i da ojačamo one dijelove koji su posebno osjetljivi u ovo doba godine, a to su pluća, debelo crijevo i koža. Prehranom, vježbanjem, novim navikama. Ojačati fokus, donijeti odluke, počistiti, odrezati što treba. Imati svježinu i jasnoću – to su kvalitete uravnotežene energije Metala.
Ukoliko je prejaka, onda smo tvrdi, hladni, rigidni, nismo fleksibilni.
Ukoliko je preslaba, onda smo “njinjavi”, nemamo stav, caruje “Da, ali…” , neorganizirani smo, nema reda.
Tuga i depresija su odraz slabog Metala.
Što činiti kad nam pluća i debelo crijevo pokazuju da nismo u ravnoteži, kad se počnu “javljati”? Kako se kretati, što jesti, kako ih pokrenuti?
Saznajte u ponedjeljak, 19.10. na radionici U tijelu.

DAJ SI ŠTO TI TREBA KASNA JESEN1100

 

PRVI SUSRET – energija Zemlje – ženska esencija

OPORAVAK NAKON DUGOTRAJNOG STRESA ILI PRAZNINE

Prije nego se energija počne skupljati, stiskati, kontrahirati (Metal) i dok još uvijek uživamo u blagosti i rajskoj ljepoti kasnog ljeta i rane jeseni (Zemlja), iskoristit ćemo ove zadnje dane majčinske energije Zemlje, dati si podršku i ojačati žensku srž. Čemu izmjena, tj. dopuna?

Ovih mi se dana pokazuje obrazac: mnoge žene su se premorile, isušile iznutra.Odmorile su se, kao … kao tjedan dana, kao koji dan više i već ih “pere” krivnja i grižnja savjesti. Morale bi se pobrinuti za egzistenciju, djecu, muža, majku, psa… nije bitno što je bila bolesna, nije bitno što je preživjela velik gubitak i životni udarac, može ona, može … idemo dalje, idemo, idemo. Opravdati, zaslužiti svoje postojanje.
Ne ide to tako.
Kad se iscrpiš i osušiš iznutra, kad sokovi stanu, treba stati, odmoriti se, njegovati se na ispravan način. Dati si priliku da se napuniš, namiriš. Ne usput, između obaveza i služenja drugima, već to treba biti prioritet broj jedan.
I nije bitno imaš li trideset, pedeset ili sedamdeset … uvijek to treba, samo što će mlađima trebati manje, a starijima više vremena da nadoknade. Akumulacija je nužna. Inače u prirodi, tomu služi zima, ali ako ti treba sada, onda je ovo vrijeme sada tvoja osobna zima.
Pokrenuti nježno svoje tijelo, dati mu finu hranu, ljekovit oblog, napuniti energetsku prazninu. Ne si štetiti i pogoršavati pogrešnim izborima. Pažljivo birati što je za tebe dobro. Razviti unutarnji osjećaj, osluškivati svoje tijelo, ono zna.

pire od buče (1)800Na prvom susretu ciklusa U tijelu ćemo osim vježbi ( a bit će ih, vibrirat ćete životom :) ) učiti o osnovnim principima te kako si pomoći kad smo iscrpljene, energija Zemlje je prava iscjeljiteljica.

Kao što vidite, slatke bundevice su pravi melem za iscrpljenu dušu, ali takvih namirnica ima još. Važan je i dnevni ritam, što činiti i još važnije, što ne činiti, hrana je važna, ali nije sve.
Metalom ćemo se opširnije baviti u drugom susretu, 19.10., a do onda ćete dobiti samo kratke upute za podržavanje energije u razdoblju Metala, podržavanje pluća i debelog crijeva.

Kako je bilo?

Radionica – topla, luksuzna, ljudska

Jako mi paše vratiti pažnju sebi i povući se. Odmaranje u tijelu.

Ne sjećam se da sam ikad bila više u svome tijelu, niti da mi je doživljaj tog bivanja bio ugodniji. Moje se tijelo “izvrnulo” kao topla čarapa i unutarnji doživljaj je postao “vidljiv” kroz osjećaj mekoće, nježnosti, blagosti, topline, podatnosti, odanosti, brižnosti, bliskosti… prema sebi kao tijelu (uma se uopće ne sjećam). Ne djetinjasto kao inače kod mene, nego odraslo, a lijepo (…) Kasnije, kad sam zaspala, sanjala sam lijep san, a ujutro sam se probudila vrlo odmorna (iako sam spavala svega nekoliko sati).

 DAJ SI ŠTO TI TREBA

O programu

U listopadu počinje program u kojem ćemo se baviti tijelom na razne načine. Pokretom, plesom, vježbama, masažama, meditacijama, prehranom, kupkama, aromaterapijom, uglavnom preventivom. Učit ćemo i prakticirati život u skladu s ritmovima prirode. Sve što ćemo raditi je i moje iskustvo i moja praksa, znači metode koje funkcioniraju, koje su provjerene. O tome sam pisala u članku na blogu Tijelo – moj dom.

Kome je namijenjen ovaj program?

  • svima koje žele raditi na svom tijelu i zdravlju, i ne žele ili još nisu spremni raditi dublje na svojim emocijama
  • svim polaznicama škole (svi programi) kao dopunski program

 

Koja je svrha toga rada?

Kažemo da ljudska bićaimaju više razina, jedna od njih je tijelo. Većina ljudi zapadne civilizacije uglavnom većinu vremena provodi u umu, a tijelo koristi kao stroj, kao odvojeno «nešto» što važnu glavu nosi po svijetu. Kao stalak za posudu s umom. Povezati se s tijelom mnogim ljudima nije lako. Pronaći sebe znači pripojiti sve što je naše.

Da bismo našem tijelu vratili jednu od izgubljenih uloga, a to je kontakt s cycle inside the female body, circle of digestion, menstruationdubljim dijelovima naše duše, duhovnosti, intuicijom, Jastvom, kako god to zvali, trebamo ga podržati što je moguće prirodnijim načinom života. Kad jedno počnemo tako živjeti, osjećamo da je to jedan od aspekata ljubavi prema sebi, baš osjećamo da volimo to naše tijelo i počinjemo prepoznavati kad ga zlostavljamo. Počinjemo ga njegovati na drugačiji način, duhovno, «ljubavno». Zvuči malo šašavo, ali tako je. To je cilj, “ljubiti” cijelo svoje biće.

Mene je uvijek zanimalo pitanje: kako bi ljudi iskonski prirodno živjeli da civilizacija nije prekrila našu pravu prirodu? Godinama sam živjela makrobiotiku, sada živim neku mješavinu svega, ali je taj dugi period ostavio mnoge dobre navike, i što je najvažnije, ISKUSTVO kako je u tijelu, umu, duhu i srcu kad se tako živi. Taj mir i blagost se ne mogu riječima opisati. Pri tome ne mislim na pasivnost, već na osjećaj života koji pulsira, ali u miru.

To također nema veze s imidžom ili identitetom zdravog života, pri tome mislim na igranje uloga i osjećaj važnosti “kao, mi smo sada zdravi” i kako svi ovi ljudi koji ne žive tako plutaju u neznanju, a mi ćemo ih kao prosvijetliti.

Ne, riječ je o povratku kući. U tijelo, u sklad, u osjećaj da pripadamo toj zimi i živimo onako kako ljudsko biće treba živjeti zimi, da pripadamo toj jeseni, tom proljeću i živimo u skladu s energijama tog razdoblja te svrhom, zadacima, bivanjem, mirovanjem i kretanjem, poniranjem i buđenjem … to se sve radi praksom.

Hranom, kupkama, ritmovima, navikama.

Makrobiotika (makro – veliko, bios – život) je skupila mudrosti svijeta, mudrosti autentičnog života. Sustav se bazira na taoističkoj filozofiji Jina i Janga te sustavu Pet transformacija energije koji su osnova na kojoj je izrasla KTM – kineska tradicionalna medicina. Mada spominjem makrobiotiku, ovo neće biti makrobiotički tečajevi, već radionice življenja. Kompilacija raznih metoda koje «rade», funkcioniraju.

Program počinje 12.listopada 2015., počet ćemo s pripremama za kasnu jesen. Kako se živi kad “stegne”, kad prođe zlatno toplo doba rane jeseni?

 

 

KONTAKT

OSTALI PROGRAMI