Vlastite konstelacije su jedan od četiri načina kako radimo s konstelacijama u našem Centru.

Vlastita konstelacija je oblik rada gdje, uz prethodne konzultacije i izradu genograma radimo na nekoj vašoj osobnoj temi.

Općenito o konstelacijama saznajte na stranici Sistemske konstelacije

Kako vam konstelacije mogu pomoći?

Njima se mogu istražiti razne poteškoće ili dileme koje vam stoje na putu. Fokus je na rješenju, a ne na problemu.
Teme su razne: odnosi, ciljevi, prepreke, simptomi, odluke, dileme, osjećaji, unutarnji konflikti… ne morate precizno znati unaprijed, na konzultacijama “pročistimo” temu.

Vl

Rezervirajte termin za vlastite postavke.

Kod postavljanja vlastitih konstelacija divan je trenutak kad postavljeno pitanje dobije svoje razrješenje, često takvo da ga promišljanjem ne mogu niti naslutiti. Jasno se može vidjeti i doživjeti, uvijek upravo toliko koliko taj čas mogu prihvatiti.
Trenutak razrješenja uvijek donosi olakšanje koje osjete svi prisutni i to je divan doživljaj.
Mnogo sjajnih i vrijednih uvida dobila sam zahvaljujući sudjelovanju u konstelacijama drugih.Nakon svakog sudjelovanja primijetim da imam više razumijevanja za sebe i za druge i divno mi je da na taj način zaista mogu osjetiti kako je biti “u tuđim cipelama”.
Meni je posebno značajno bilo sudjelovanje u ulozi izrazito narcisoidne osobe, tu sam dobila sasvim novu razinu razumijevanja koja mi je taj čas bila vrlo potrebna.
Ono što me se posebno dojmilo od prvog sudjelovanja u konstelacijama a nastavlja me jednako radovati sa svakim ponovnim sudjelovanjem je ostvarivanje iskrene i čiste povezanosti iz srca s ljudima koje nikada prije nisam vidjela i prepoznavanje kroz tu povezanost iz srca pri idućem susretu s njima.To iskustvo i učenje za mene imaju neprocjenjivu vrijednost. – S.
Meni su konstelacije donijele mir, duboku pomirenost datim i nepromjenjivim, prihvaćanje bez krivice, okrivljavanja drugih, ili gorčine. Puštanje u svakom smislu. – D.

1.trenutni učinak (taj dan na konstelaciji i poslije):Na konstelaciji sam bila iznenađena reakcijama predstavnika, izgovarali su iste riječi, rečenice, ne znajući ništa o meni. Dizale su se emocije, plakala sam.

Poslije konstelacija – osjećala sam umor, iscrpljenost, ali istovremeno i lakoću postojanja, bez tereta na ramenima.

2. sljedećih nekoliko dana: Trebala sam mir, samoću, tišinu, trebalo mi je vrijeme da to integriram. No, osjećala sam da se nešto presložilo, da je novo jer se pojavio mir u meni, osjećala sam tu čudesnu lakoću koju uopće ne mogu opisati.

3. nakon duljeg vremena, to pitanje više nije otvoreno, mislim da se u cijelosti nešto promijenilo i posložilo, jer me više ta tema ne “okida”, prihvaćam ju bez osuđivanja, krivnje, imam više suosjećanja. Rezultati konstelacije vidljivi su i u sistemu, okolina reagira drugačije, sve je na svom mjestu i to se vidi, npr. svi počinju preuzimati svoju odgovornost, počinje se paziti da se ne prelaze granice – to mi je totalno zanimljivo promatrati!

Dodala bih da mi je to do sada najučinkovitija tehnika koju sam radila na određenu temu, nisam se “urušila” u traumu, a rezultati su nevjerojatno vidljivi i kod mene i u okolini.

Za vlastite konstelacije bih rekla da su kombinacija dvije krajnosti. Početna faza mi je uvijek teška (podižu se tuga, bol, strahovi, ljutnja, često se nalazim u stanju čuđenja, šoka, žrtve), no nakon nekog vremena te osjećaje zamjenjuju lakoća i mir te zadovoljstvo zbog skinutog tereta. Volim onaj osjećaj olakšanja i jasnoće kad energija u polju proteče i kad sve nekako sjedne na svoje mjesto, kad skrivene stvari izađu na površinu i krenu se rješavati. Jednom mi se dan nakon konstelacije u stvarnome životu odigrala identična situacija kao i ona koju je polje pokazalo – bile su uključene iste osobe, ista tema i isto neslaganje oko nje, samo što je razlika bila u tome što sam sad bila spremna za situaciju koju mi je život donio. No, isto tako, jednom su prošla dva mjeseca nakon konstelacije bez da se išta dogodilo. Na konstelaciju sam već i zaboravila. No, nakon toga, kao da se u jednom danu sve otvorilo, i naša srca i naši umovi, i konačno smo uspjeli iskomunicirati problem na jednoj novoj razini koju i dan danas održavamo. Kao da su ta dva mjeseca bila potrebna za pripremu / preslagivanje kod svih nas. Isto tako, volim i način na koji me polje „štiti“ i kako mi daje točno onoliko koliko mogu probaviti u određenom trenutku. Npr. kad sam tek počela raditi na sebi, nisam imala kapaciteta odjednom zaroniti preduboko. Svaka konstelacija mi je donijela uvide koji su bili svega jednu razinu dublji od prethodne, taman koliko mi je trebalo da sve prođe vrlo nježno i neinvanzivno. Takav način mi je dao veliko povjerenje i sigurnost u ovu vrstu rada. Isto tako, imala sam neke konstelacije nakon kojih su se stvari samo promijenile, bez ikakve komunikacije, rješavanja ili peripetija. Kao da smo kroz konstelaciju „očistili i otpustili“ sve što je bilo potrebno i već tijekom sljedećeg tjedna sam osjećala „nove početke“ u osobama koje su bile uključene u postavku. Ono što isto volim jest dio u kojem imam priliku biti „u tuđim cipelama“ na način da steknem uvid o tome kako drugi vide mene, ali i zašto me tako vide, i koja je njihova priča u pozadini. Na taj način dobivam priliku nastupiti s više razumijevanja i empatije (a manje osude) u odnosu prema njima. 
Kad sudjelujem kao predstavnik na tuđim postavkama, uvijek me odaberu za ulogu koja najviše rezonira sa mnom i kroz koju dobijem odgovore na pitanja koja su mi u tom trenutku otvorena. Samim time što uđem u ulogu, nakon što moje tijelo ponese određenu energiju, kao da se i moja priča aktivira. Neke teme mi je lakše prvo osvijestiti kroz druge, a nakon toga ih priznati sebi. A ponekad, tek tjednima kasnije, shvatim zašto sam bila izabrana za neku ulogu i što sam dobila kroz nju. Volim sudjelovanje u tuđim konstelacijama jer kroz njih puno učim o psihodinamici, ali i učim nositi svoje emocije. Iskreno sam iznenađena sa koliko puno priča rezoniram i „koliko smo svi u dubini isti“. – I.

Koja je vaša tema trenutno aktualna? Ili se sama najavljuje neočekivanim mislima? Ili izlazi iz dosadašnjeg rada na sebi? Koji odnos vas muči? Postoji li blokada? Nešto ne ide pa ne ide? Osjećate kao da vučete previše tereta koji nije vaš?

Javite mi se, možda konstelacija jest za to, a možda nije. Razgovorom ćemo doznati.

Voditeljica konstelacija: Nadja Skazlić
Informacije, organizacija i prijave: Stella Golemac, 091 237 0379, stella@nadja.hr

Termine pogledajte u kalendaru na početnoj stranici

Svi programi – ostale skupine