O čemu je riječ?

Riječ je o uspostavljanju ravnoteže u sistemu. Ponekad iscjeljujemo sadašnje odnose, a ponekad je riječ o transgeneracijskom iscjeljivanju.

U izboru metoda koje koristim u svom radu vodim se jednostavnom logikom: ono što djeluje. Velika većina pripada znanosti, ali nešto od toga čeka da znanost objasni kako djeluje. Ne da li i zašto, jer je jasno da su rezultati tu, već kako. Jedan od fenomena koji je dulje vrijeme čekao da ga se objasni je biološki prijenos posljedica traume na sljedeću generaciju. Vidimo ga na djelu u metodi/fenomenu kojeg nazivamo sistemske konstelacije. (Jedno od istraživanja navedeno je na dnu ove stranice.)

Što su sistemske konstelacije?

Family_constellation wikipediaObjašnjenja ima mnogo, ukratko, to je tehnika/metoda/fenomen u kojoj se manifestira nastojanje sistema (obitelji, poslovne organizacije, plemena, nacije, raznih zajednica) da se dovede u ravnotežu. Ukoliko sistem nije u ravnoteži, njegovi članovi pate. Sistem sam pokazuje gdje je poremećaj i što bi trebalo učiniti. Educiran voditelj/ica ne vodi doslovno (kao što naziv pozicije kaže), već prati tijek energije sistema i manifestaciju, “odmotavanje” slike, priče…te poduzima potrebne intervencije koje pomažu.

Kako vam konstelacije mogu pomoći?

Njima se mogu istražiti razne poteškoće ili dileme koje vam stoje na putu. Teme su razne: odnosi, ciljevi, prepreke, simptomi, odluke, dileme, osjećaji, unutarnji konflikti… ne morate precizno znati unaprijed, na konzultacijama “pročistimo” temu. Na primjer:

Koja je poruka mog simptoma? Čemu me uči?

Koje su prepreke do mog cilja? Kako ga lakše i brže ostvariti?

Preteško je, a nema objektivnog razloga za to – čiji teret nosim?

Zašto ne dopirem do svog djeteta? Do svog partnera?

Zašto mrzim svoju majku?

Zašto nemam volju za životom, a sve je kao u redu?

Koji posao odabrati, A ili B?

Voditeljica konstelacija: Nadja Skazlić
Informacije, organizacija i prijave: Stella Golemac, 091 237 0379, stella@nadja.hr

Termine pogledajte u kalendaru na početnoj stranici

Koji su oblici konstelacijskog rada u našem Centru?

Radimo na četiri načina:

  1. Individualne vlastite konstelacije –NOVO:

Ovisno o potrebi, radimo 60 ili 105 minuta. Svaki termin ima dodatnih 15 minuta za “prije” i “poslije” (oprati ruke, wc, dogovaranje novog termina i sl.) . Cijena je 350 / 650 kn
Također, integriram male formate i intervencije u redovni individualni
rad

2. Grupne vlastite konstelacije :

Više puta mjesečno imamo termine za vlastite konstelacije. Uz pomoć grupe dolazimo do rješenja vašeg pitanja, teme, problema.

Razlikujemo ih po duljini trajanja, do 60 minuta ili viš od 60 minuta.

a) velike (od 60 do 120 minuta trajanja)
Za svaku odvojimo dva sata vremena, dok ne dođemo do rješenja. Nekad traju kraće, koliko već treba. Činimo sve što treba da se dođe do rješenja. Koriste se kod kompliciranih i zapetljanih situacija. Predstavnici su dobro došli.

b) manje –  do 60 minuta trajanja.
Istražujemo odnose, dileme, tražimo jasnoću. Postoji mnogo pitanja na koje dobijemo odgovore u tom kraćem vremenu. Predstavnici su dobro došli.

 

Predstavnicima/promatračima je ulaz slobodan, dobro ste došli. Hvala vam što doprinosite.
Prijavite se za sudjelovanje kao predstavnik/promatrač (prijava je obavezna). Prijava na stella@nadja.hr

Rezervirajte termin za vlastite postavke.


3. konstelacijske radionice “Moja unutarnja istina”

– Održavaju se jednom mjesečno na objavljene teme, svi polaznici rade svoje vježbe, dobiju smjernice, uvide i zaključke. Ovisno o vrsti radionice, nekad imamo i jedan zajednički rad, društvenu konstelaciju. Radionica traje četiri sata, za 5 do 6 osoba. Više

4. ljetni konstelacijski intenziv na Cresu “Konstelacije u prirodi”

Četiri dana na Cresu radimo različite konstelacijske vježbe u prirodi i s prirodom. Čekaju vas brojni uvidi, doživljaji, rješenja, nove perspektive. U slobodno vrijeme kupanje i druženje. – Više

NAPOMENE

1. Cijene:
individualna – 60 min/350 kn, 105 min/650 kn
grupna vlastita – do 60 minuta – 500 kn
grupna vlastita – od 60 do 120 minuta  – 750 kn
(po želji – doplata za izradu genograma 100 kn – samo prvi put)
radionice Moja unutarnja istina – 350 kn
 Polaznice naše Školice imaju na radionicu MUI 10% popusta.

2. Velika vlastita grupna konstelacija a)
Konzultacije
u tjednu prije konstelacija služe da dublje zaronimo u temu i vidimo je li to zaista tema ili se iza nje skriva nešto drugo. Također, radimo genogram obitelji, crtamo i proučavamo obiteljsko stablo kako bismo bili spremni za sve što se može pokazati. Genogram se radi samo prvi put i ta prva konzultacija se naplaćuje 100 kn (od listopada 2017. za polaznice Školice konzultacije su besplatne). Ako smo ga već ranije napravili, konzultacije su kratke i uračunate u cijenu konstelacije.

Ja jesam voditeljica, držim sve, ali to je vaša konstelacija i pratim vaše potrebe, impulse, zajednički radimo.

Konstelacija traje koliko treba da se unese ravnoteža i mir i da doma odete spokojni i “zatvoreni”.
Predstavnicima je ulaz slobodan.

Koja je vaša tema trenutno aktualna? Ili se sama najavljuje neočekivanim mislima? Ili izlazi iz dosadašnjeg rada na sebi? Koji odnos vas muči? Postoji li blokada? Nešto ne ide pa ne ide? Osjećate kao da vučete previše tereta koji nije vaš?

Javite se, možda konstelacija jest za to, a možda nije. Razgovorom ćemo doznati.

Voditeljica konstelacija: Nadja Skazlić
Informacije, organizacija i prijave: Stella Golemac, 091 237 0379, stella@nadja.hr

Istraživanje o prijenosu traume

Polovicom kolovoza 2015. su objavljeni rezultati istraživanja o prijenosu traume preživjelih Holokausta na drugu generaciju.

     Popularno objašnjeno istraživanje

     Istraživanje – sažetak

     Zaključak

Ovo je prva demonstracija prijenosa roditeljske traume nastale prije začeća na dijete, vezano uz epigenetičke promjene u obje generacije, dajući potencijalni uvid u to kako ozbiljna psihološka trauma može međugeneracijski djelovati.

     Conclusions

This is the first demonstration of transmission of pre-conception parental trauma to child associated with epigenetic changes in both generations, providing a potential insight into how severe psychological trauma can have intergenerational effects.

 PRIJAVI SE

Prijavite se na listu ako želite primati informacije o konstelacijama

* obavezno ispunitifotografije: naslovna fotografija Nadja Skazlić
fotografija konstelacija, izvor Wikipedia