U izboru metoda koje koristim u svom radu vodim se jednostavnom logikom: ono što djeluje. Velika većina pripada znanosti, ali nešto od toga čeka da znanost objasni kako djeluje. Ne da li, i zašto, jer je jasno da su rezultati tu, već kako. Jedan od fenomena koji je dulje vrijeme čekao da ga se objasni je biološki prijenos posljedica traume na sljedeću generaciju. Vidimo ga na djelu u metodi/fenomenu kojeg nazivamo sistemske konstelacije.

Što su sistemske konstelacije?

Family_constellation wikipediaObjašnjenja ima mnogo, ukratko, to je tehnika/metoda/fenomen u kojoj se manifestira nastojanje sistema (obitelji, poslovne organizacije, plemena, nacije, raznih zajednica) da se dovede u ravnotežu. Ukoliko sistem nije u ravnoteži, njegovi članovi pate. Sistem sam pokazuje gdje je poremećaj i što bi trebalo učiniti. Educiran voditelj/ica ne vodi doslovno (kao što naziv pozicije kaže), već prati tijek energije sistema i manifestaciju, “odmotavanje” slike, priče…te poduzima potrebne intervencije koje pomažu.

O konstelacijama ću kasnije ovdje više pisati, za sada samo dvije informacije:
Radimo ili vikendom, subotom i/ili nedjeljom, najčešće sredinom dana (prikladno za osobe iz drugih gradova da mogu doputovati u Zagreb i na vrijeme doći kući) ili navečer od 18 sati radnim danom.
Postavljat ćemo dnevno dvije konstelacije.
Predstavnicima/promatračima je ulaz slobodan, dobro ste došli. Hvala vam što doprinosite.
Prijavite se za sudjelovanje kao predstavnik/promatrač ili za vlastite postavke (prijava je obavezna):

Siječanj – 25.01.

Veljača – 01.02., 03.02., 07.02., 14.02.,

Ožujak– 03.03., 10.03., 14.03., 21.03.

 također:

konstelacijska radionica (tema uskoro)
9.03.2018. od 18,30 – 22.00 sata
– Više

*

Konzultacije u tjednu prije konstelacija služe da dublje zaronimo u temu i vidimo je li to zaista tema ili se iza nje skriva nešto drugo. Također, radimo genogram obitelji, crtamo i proučavamo obiteljsko stablo kako bismo bili spremni za sve što se može pokazati. Genogram se radi samo prvi put i ta prva konzultacija se naplaćuje 100 kn (od listopada 2017. za polaznice Školice konzultacije su besplatne). Ako smo ga već ranije napravili, konzultacije su kratke i uračunate u cijenu konstelacije.

Ja jesam voditeljica, držim sve, ali to je vaša konstelacija i pratim vaše potrebe, impulse, zajednički radimo.

Konstelacija traje KOLIKO TREBA da se unese ravnoteža i mir i da doma odete spokojni i “zatvoreni”. Ponekad ih unutar jedne odradimo više. Ponekad traje dva sata.
Cijena vlastite konstelacije je 400 kn. Od 1. travnja cijena će biti 500 kn.
Za predstavnike je ulaz slobodan.

Koja je vaša tema trenutno aktualna? Ili se sama najavljuje neočekivanim mislima? Ili izlazi iz dosadašnjeg rada na sebi? Koji odnos vas muči? Postoji li blokada? Nešto ne ide pa ne ide? Osjećate kao da vučete previše tereta koji nije vaš?

Javite mi se, možda konstelacija jest za to, a možda nije. Razgovorom ćemo doznati.

Konstelacijska radionica

Koja je razlika između konstelacije i konstelacijske radionice?

Vlastita konstelacija je oblik rada gdje, uz prethodne konzultacije i izradu genograma radimo na nekoj vašoj osobnoj temi.
Konstelacijska radionica ima svoju temu, na početku imamo uvod i po potrebi teorijsko predavanje ili drugačiju pripremu. Nakon toga radimo formate u kojima istražujemo temu na način da svi sudionici dobiju svoj rad. Druga je varijanta: mali formati s osobnim temama + društvena konstelacija  – Više

Polovicom kolovoza 2015. su objavljeni rezultati istraživanja o prijenosu traume preživjelih Holokausta na drugu generaciju.

     Popularno objašnjeno istraživanje

     Istraživanje – sažetak

     Zaključak

Ovo je prva demonstracija prijenosa roditeljske traume nastale prije začeća na dijete, vezano uz epigenetičke promjene u obje generacije, dajući potencijalni uvid u to kako ozbiljna psihološka trauma može međugeneracijski djelovati.

     Conclusions

This is the first demonstration of transmission of pre-conception parental trauma to child associated with epigenetic changes in both generations, providing a potential insight into how severe psychological trauma can have intergenerational effects.

 PRIJAVI SE

Prijavite se na listu ako želite primati informacije o konstelacijama

* obavezno ispunitiPredprijava ili prijava na radionicu
Ovdje navedite koji Vas program zanima, prijavljujete li se ili tražite dodatne informacije koje nisu navedene na web stranici www.nadja.hr . Molim Vas i broj telefona. Hvala.
fotografije: naslovna fotografija Nadja Skazlić
fotografija konstelacija, izvor Wikipedia