Treća godina škole ima sasvim drugačiji cilj nego prva i druga. Sad već imamo iza sebe dovoljno rada da možemo reći: Imamo sebe. Mnogo se toga dogodilo u dvije godine: živimo radosnije, imamo jasne granice, situacije nas ne «gutaju» kao ranije, možemo s odmakom vidjeti što nam se događa. Naravno da ne vidimo sve, jer je «sve» neshvatljiva katgorija, ali jasno osjećamo svoj odrasli dio koji nosi onog manje zrelog. Odnos sa samom sobom se promijenio, manje se zlostavljamo, perfekcionizam je kao «ideologija» napušten, uživamo u nesavršenostima koje si dopuštamo. Odnosi s drugim ljudima su opušteniji, s otvorenijim srcem, svijet je sigurnije mjesto. Čak i svoju obitelj i partnere vidimo drugim očima. Ne pristajemo više na sve kao prije, imamo jasnu viziju što hoćemo. Zvuči gotovo savršeno, zar ne? Da, sad je već dobro, ali nas muči nedosljednost, vraćanje natrag, neke smo lekcije preskočile, neki su procesi unutar nas još uvijek prejaki. Kapacitet je veći, ali još nije dovoljan. Nove navike treba dublje usidriti.

Što ćemo raditi?

Vrijeme je da zaoremo dublje. Imamo četiri glavna područja koja se isprepleću:

RANI RAZVOJ 2
Strategija izbjegavanja bliskosti i ranjivosti neovisnošću i moći
Strategija izbjegavanja bliskosti i ranjivosti zavođenjem.

RANI RAZVOJ 3 – (i utjecaj na partnerske odnose)

 Strategija odricanja od slobode u zamjenu za prihvaćanje
Pasivna agresija
Simbioza
Ponos i strah od osramoćivanja – strategija odricanja od prepuštanja i osjećaja u zamjenu za slobodu

OČEVI I KĆERI (muškarac i ja)
Očevi i kćeri (muškarac i ja) – kroz temu našeg odnosa s ocem učimo i istražujemo (te svjesno mijenjamo) obrasce koji su nas oblikovali i koji nam ne daju da se razvijemo u slobodna i ispunjena bića.

TIJELO

Prije svega, fokus na tijelu, što nam tijelo hoće reći.  Također istražujemo odnos sa svojom ženstvenošću i seksualnošću. Zaranjamo dublje, dopuštamo  senzualnost, protok životne/seksualne energije u tijelu – rad s blokadama. Iscjeljujemo povrede.

Četvrta godina

ODNOSI

Sada kad imamo sebe, možemo dublje uroniti u svoj odnos prema partnerima, izbjegavanje ili odustajanje od partnerstva. Što partnerski odnos jest, a što nije? Mitovi i zablude, otpuštanje iskrivljenja, uvježbavanje novih izbora, otvaranje ka novim mogućnostima.

OSOBNO – U odnosu sa samom sobom već imamo jasnu sliku koja su naša glavna dva, tri neriješena pitanja koja smo otkrili u prethodnim godinama. Sad ćemo se time baviti fokusirano i temeljito. U malim grupama imamo luksuz individualnog pristupa temama.

Konkretne teme možete saznati na konzultacijama. Slobodno me nazovite.

MOTIVACIJA
Kao i na ranijim godinama, bez obzira na to da li vas motivira bezvoljnost, problemi u partnerstvu, teškoće nakon gubitka, nezadovoljstvo, panika, nemogućnost mršavljenja, nedisciplina, razni drugi blaži oblici ovisnosti – sve su to samo manifestacije nedovršenih procesa, a često smo negdje putem sebe izgubile. U školi ćemo se baviti uzrocima pa će se i ove manifestacije preoblikovati, izblijediti, dobit će svoje mjesto, pored radosti i pulsacije života. Problema je uvijek bilo i bit će ih, naučit ćemo kako ih rješavati na način da mi nosimo njih, a ne oni nas.

KONTINUITET
Radimo jednom mjesečno, jedan cijeli dan vikendom. Između modula imate obavezne zadaće i literaturu te mjesečne konzultacije/terapije na kojima radimo na osobnim temama.

PAZIMO NA VAS
U školi pazimo na vas, osjećaj sigurnosti i prihvaćanje su prioriteti. Jednak tretman za sve. Nema jednakih, jednakijih i manje jednakih. Poštujemo vaše i naše osobne granice.

BITI SVOJA I PRIPADATI
Nova iskustva donose novu percepciju i vještine te doživljaj sebe. Novi ljudi čista srca stvaraju zajednicu koja podržava te istovremeno ostavlja prostor za individualnost. Biti svoja i pripadati. Protočno, bez pritiska. Slobodnom voljom. U našoj ćete školi doživjeti stvarnu autentičnu toplinu, bliskost i pripadanje, uzmite onoliko koliko vam treba.

GRANICE I DISKRECIJA
U grupnom radu niste obavezne izlagati svoje osobne teme, same birate što ćete ispričati i koliko ćete se izložiti. Za sve što nije za svačije uši postoji individualni rad, tamo se meni otvarate koliko osjećate potrebu, ovisno o stupnju sigurnosti i povjerenja koje osjećate.

CILJ
Fokusirano usidriti nove navike i dopustiti životni protok te tako otpustiti iskrivljenja i nepotrebne terete.

METODE RADA
Koristimo različite metode, ovisno o temi i cilju. Aktiviramo sve svoje aspekte (um, osjećaje, tijelo, duh) putem predavanja, čitanja preporučene literature, meditacija, plesa i pokreta, bioenergetskih vježbi, iskustvenih vježbi, konstelacijskih vježbi, kontakta s prirodom, grupnim i individualnim radom.

OGRADA
Ja nisam psihoterapeut i ne radim s ljudima kojima treba takva vrsta rada. Ovaj rad je osobni razvoj, nije zamjena za liječenje. Učimo teorijski i praktično kako radosnije i ispunjenije živjeti, kako preuzeti svoj život, oblikovati ga po svojoj volji.

MIŠLJENJE STUDENTICA:

” Idem u školicu već dvije godine. Pošla sam iz očaja, okolnosti u tom trenutku, a sad se sa zahvalnošću toga prisjećam. Puno sam osvjestila, radila na sebi da bih sad mogla reći da sam smirena i sretna:) i da imam nove prijateljice 🙂 i da mi se otvorio jedan novi svijet 🙂 ”
“Do nedavno sam razmišljala da sam sretnica, da sam privilegirana… što sam dospjela u Nadjinu školicu koja mi je pomogla da se razvijem i upoznam sve te divne žene. Ne, ne… nismo mi nikakve “posebne” žene, niti je ovo “posebna” škola. Mi smo samo duše koje se, nakon bezbroj života koje smo živjele, nalaze točno tamo gdje im je sada mjesto (uključujući Nadju 😊) Do kada? Nebitno. Putujemo… pa ako smo ovdje, znači da je ovo jedna od naših privremenih stanica… “
 “Kao da je odnos s drugim ljudima dobio mnogo novih, suptilnijih slojeva, izgleda mi da su u tim odnosima moja davanja i traženja realnija. Sve je to rezultiralo s manje sukoba s drugim osobama (bilo unutarnjim, bilo vanjskim). Mislim da sam postala kvalitetnija prijateljica i kvalitetnija suradnica/kolegica.”
 
“Razvilo se samopouzdanje, osjećaj osobne snage i moći. To zaključujem iz dva razloga: prvo, otvaram se ranjivosti, a drugo, imam više povjerenja u sebe, druge, život… da će mi pomoći u zacjeljivanju novih povreda pa sam spremnija riskirati. Češće i otvorenije govorim o svojim emocijama i potrebama, češće pokrećem inicijativu za nešto čiji je ishod upitan (dapače, koji može biti neugodan), češće priznajem da sam pogriješila… Strah i sram su se dovoljno smanjili da više nisam paralizirana i počela sam shvaćati i pomalo uživati u osjećaju (po)kretanja.”
 
“Manje se plašim života i budućnosti. Reanimirala sam ljubav u svojem životu, smirenija sam, manje zabrinuta, sigurnija, hrabrija… Ljubav je najbolja podrška koja mi daje više hrabrosti i odlučnosti.”
 
“Pokrenut je i razvija se proces emocionalne separacije od roditelja. Suočavanje sa i prihvaćanje obiteljskih istina… najteže mi je u tome bilo proraditi crno-bijeli kontejner. Izvaditi osobe, prije svega članove obitelji, iz crnog/bijelog kontejnera značilo je proći bol suočavanja sa zabludom, ljudskošću “mitskih bića” i vlastitom isključivošću. Značilo je prihvatiti činjenice suprotne od “činjenica” u koje sam vjerovala, suočiti se s ljutnjom i agresijom (afektivnom i potisnutom) i naći način ostajanja u odnosu i ljubavi (ili barem ne-mržnji).”
 
“Mijenjanje slike o sebi. Iskreno se suočiti sa svojim manama i vrlinama… presudnu su ulogu imale “maske”. Otkriti vlastitu masku (maske) značilo je otkriti vlastitu “igru”, “manipulaciju”. U svijetu u kojem trebam biti savršena ovo je jako težak udarac za doživjeti. Opet, da nije bilo takvog udarca, nikad na površinu ne bi isplivao Sram. S-r- a-m = nesavršena sam = neuspješna sam = bezvrijedna sam = nema za mene = bolje bi bilo da me nema. Kako plodno zemljište za uzgoj Jadnice! No da… značilo je to srušiti sliku o sebi uredno zapečaćenu u roza, zelenom, naranđastom, ljubičastom ili već nekako obojenom kontejneru, priznati da sam razotkrivena, nebranjena, ranjiva. Ne hodam baš “gola” po svijetu. Nosim i koristim masku (maske) jer mi još uvijek treba(ju) i to mi je ok.”
 
“Prve dvije godine donijele su mi novu razinu znanja, iskustva i uvida što je dovelo do povećanja osobnog kapaciteta. Prvu godinu doživljavam kao godinu za “razbucavanje” – ono kao, imaš neki svijet posložen na svoj način, a onda ti pukne puno malih unutarnjih petardi, nedovojno jakih da te ozlijede, a dovoljno jakih da ti naruše strukturu i izazovu stanje u kojem ili pobjegneš (napustiš rad), ili se primiš čišćenja i novog preslagivanja/slaganja. Ono što je u tome dobro je to što se na taj način stvorio prostor koji je popunjavan znanjem i iskustvom koji su povećavali osobni kapacitet pa time i učvršćivali novu strukturu. Druga godina je donijela nešto vrlo slično (opet razbucavanje), ali uz bitnu razliku da je već postojalo iskustvo prve godine koje je davalo sigurnost u proces pa se moglo raditi na dubljoj razini (petarde su mogle jače pucati). Da, iskustvo je rezultiralo povjerenjem u proces, a onda se povećalo i davanje u proces. To je isto dobit kao jedan aspekt povećanja osobnog kapaciteta, zar ne?”
 
“Preuzimanje odgovornosti. Važno i teško područje. Jesam li za sve sama kriva? Zašto sam si to dozvolila… dozvoljavam si? Okrenuti kažiprst od drugih prema sebi… Kao da je netko povukao okidač i “ubio” me. Te, tzv. smrti, su prekretnice… ili polako umireš u depresiji zatočenoj u isključivanju i isključivosti kojima nastavljaš terorizirati i sebe i druge, ili se, kao nakon svake smrti ponovno rodiš s mišlju da ti je darovana nova prilika (život). Stalno mi se u glavi vrti mantra “ja sam odgovorna”. Isprva zvuči kao da nemam izbora sve dok u nekom trenutku ne shvatiš da zapravo imaš bezbroj izbora. I onda onu (bolesnu) potrebu da budeš “control freak” preokreneš u “creative freak”;… Da kreativnost može dati osjećaj kontrole, to me je iznenadilo… 🙂 .”

“Nova ja. Sve ono što sam već znala, osjećala i bila, doživjelo je definiranje, zaokruživanje i jasnoću koja se usidrila (ustabilila) na neki novi način.”

Organizator:

NOVI ŽIVOT NOVA JA
Centar za osobni razvoj i unapređenje zdravlja
Derenčinova 22
Zagreb

VODITELJICA: Nadja Skazlić – više
095 199 35 32
nadja@nadja.hr

Više informacija o aktivnostima Centra na www.nadja.hr

ZATRAŽITE VIŠE INFORMACIJA

O UPISU U ŠKOLU

 

O školi

Škola je namijenjena onima koji žele preuzeti odgovornost za svoj život te živjeti lakše i ispunjenije. Lakoća i jasnoća su nam cilj.

Škola promatra čovjeka kao cjelovito biće te pristupa svim njegovim razinama: emocionalnoj, tjelesnoj, duhovnoj i mentalnoj. Budući da ih nije moguće razdvojiti, a današnje vrijeme potencira mentalnu razinu, dolazi do neravnoteže u razvoju pa je uspostavljanje ravnoteže preduvjet za unutarnji mir. Radimo sistematski na način da je svaki korak priprema za sljedeći. Ključna riječ je kontinuitet. Gradimo temelje pa nadgradnju. Ne skačemo s teme na temu.

Mada se radi ozbiljno, koristimo razne tehnike, ples, igre, iskustvene vježbe, zabavno je i zanimljivo. Što je također vrlo važno, s vama su u grupi osobe slične vama, koje imaju hrabrost biti iskrene i odgovorne. To su obrazovane i zanimljive osobe.

Cilj škole je osobni razvoj polaznika koji se sastoji od novih znanja i vještina te implementacije naučenog u svakodnevnom životu, s ciljem transformacije neželjenog u željeno stanje. Upoznajemo vlastite karakterne strukture i strategije kojima se branimo, a nisu učinkovite.

Kome je namijenjen program Osobni razvoj?

 • ženama koje su već sve naučile i pročitale, ali to ne donosi promjenu
 • ženama koje vjeruju da su dobro, ali nešto nedostaje
 • ženama kojima nešto nedostaje, ali vjeruju da tako treba biti u tim godinama
 • ženama koje su usamljene
 • ženama koje bi se najradije rastale, a boje se kako izgleda “život poslije”
 • ženama koje već dulje vrijeme nakon prekida ne žive potpuno ispunjen život

i svima drugima koje osjete “ono nešto” dok čitaju ovaj tekst

Danas zaista ne moramo kroz izazove ići same. Prvih 40 godina se nisam otvarala drugim ljudima i sad vidim koja je cijena toga. To zaista nije potrebno, lakše je uz sebe imati nekog neutralnog, tko te ne pozna, tko nema mišljenje što bi ti trebala ili ne bi trebala, tko te neće osuditi ma što da kažeš. Što god da se događa, to je život. Moj zadatak nije “špotati” vas, to radite odlično same, a sigurno ima još ljudi u vašoj okolini kojima to dobro ide. Ja sam na tvojoj strani, makar ću ti ponekad zrcaliti i nešto što ti neće biti ugodno. Moj je zadatak da te podržim da jasno vidiš sebe i svjesno odabereš svoj put. Nije moje da te savjetujem ili ti govorim što da radiš. Imaš svoju unutarnju mudrost, razgrnut ćemo prepreke koje ti smetaju da se s njom spojiš.

Metode rada

Različiti oblici rada imaju različite uloge i dosege. Samim razmišljanjem možemo postići male pomake, ali um ima ograničeno područje djelovanja. Kako radimo?

Neki se oblici rada kontinuirano provode, neki povremeno, ovisno o specifičnosti teme. Zanimljivo je i dinamično.

 GRUPNI RAD/RADIONICE

Ovdje nije riječ o klasičnim psihoterapijskim grupama, ne analiziramo vaša stanja i probleme pred grupom. Grupni rad se  sastoji od predavanja, iskustvenih vježbi, raznih oblika tjelesnih aktivnosti prilagođenih mogućnostima polaznica i mnogo zabavnih i veselih sadržaja. Cilj je naučiti nova znanja, upoznati svoje obrasce i modele kroz iskustvene vježbe i promjene implementirati odmah u život. Kombiniramo rad umom (učenje) i tijelom, jer bez kontakta s tijelom NEMA POMAKA.Pri tome ne mislim na klasično vježbanje, već na prihvaćanje tijela kao izvora informacija i učenje komunikacije sa sobom kroz tijelo.
Uz grupni rad je korisno kombinirati i individualni rad, jer su komplementarni, svaki ima drugačiju ulogu. Individualan rad je koristan, jer svaka osoba ima drugačiju životnu priču i treba drugačiji pristup. U njemu sudjelujemo samo vi i ja i nježno prolazimo kroz teme koje se pokažu, žele iscijeliti.

 INDIVIDUALNI RAD

Individualni rad je obavezan, komplementaran je grupnom radu, nadopunjuju se i imaju različitu svrhu.

Individualni rad  integrira rad na tijelu, emocijama, duhu i umu. Dio je duhovne / emocionalne/ mentalne higijene. Radim s ljudima koji rade na sebi, zapeli su, iscrpili su metode koje su sami mogli primijeniti (knjige, promišljanje, meditacije, molitve, razne radionice) i jasno im je da su stali, da im treba pomoć, jer očito neke dijelove svoje dinamike ne vide.  Razgovorom i jednostavnim iskustvenim vježbama zajedno nalazimo nova rješenja.

Ponekad jedan sat razgovora može donijeti veliki pomak. Prijatelji mogu mnogo doprinijeti, ali oni ne mogu biti objektivni. Imaju svoje želje, svoje “naočale”kroz koje gledaju vašu situaciju. Razgovor s neutralnom osobom koja ima iskustvo slično vašem, a ujedno zdrav odmak te edukaciju i praksu, može biti upravo ono što u ovom trenutku trebate.

Najbolji rezultati se postižu ukoliko radimo kontinuirano dulje vrijeme, bez prekida. Također su za akutne situacije odlični individualni retreati (povlačenja).

Napominjem da ne radim s klijentima koji imaju psihijatrijske dijagnoze i psihičke bolesti. Nisam psihoterapeut i nisam educirana za takav rad. Ako ste u dvojbi, nazovite me.

 Osim individualnog i grupnog rada…

…radimo kroz višednevne retreate, jednodnevne i vikend radionice u prirodi, sistemske konstelacije, aktivni rad s tijelom (vježbe, energetske vježbe, ples i drugo).

Koji su ciljevi programa?

 • Upoznati istinsku sebe, otkriti velove koji nas pokrivaju i ne dozvoljavaju nam da se osjetimo kao ŽIVA I SRETNA BIĆA
 • Okružiti se ljudima koji nas podržavaju i uživaju u Novoj Ja.
 • Učiti iz iskustva drugih i skratiti put.
 • Naučiti iz svoje priče  – da ne ponavljamo iste greške – nepotrebno je i dosadno
 • Bolje razumjeti sebe i druge te unaprijediti odnose s njima
 • Sigurnije ulaziti u odnose i imati sebe u odnosima
 • Pronaći ženu u sebi koja godinama čuči i čeka da se smije punim glasom i da konačno zapleše tim svojim bokovima
 • Upoznati nove pozitivne ljude koji će nam donijeti novo svjetlo u život (jer su možda mnogi “stari” ljudi nestali preko noći).

 Izvori:

Program se bazira na:
– psihologiji ranog razvoja djeteta terapijskog pravca Object relations
– tjelesno orijentiranoj terapiji Bioenergetika i Core Energetics prema učenjima dr. Johna Pierrakosa, Wilchelma Reicha, Alexandera Lowena i drugih
– obiteljskim konstelacijama prema Bertu Hellingeru te autorima novijih smjerova u konstelacijskom radu
– osnovama energetskog rada po Barbari Brennan
– meditacijama, pokretu i plesu, iskustvenim vježbama te drugim oblicima rada s tijelom
–   osnovama KTM (kineske tradicionalne medicine)
–   raznim drugim izvorima i autorima

Škola Novi Život Nova Ja je program za osnaživanje žena.
S muškarcima radimo izvan školskog programa: individualno te putem sistemskih konstelacija i radionica u prirodi.

O UPISU U ŠKOLU